Nástroje na virtualizáciu teraz budete môcť používať na nekomerčné účely zadarmo.

Po tom, čo v novembri 2023 firma Broadcom kúpila za 69 mld. USD firmu VMware, pristúpila k zjednodušeniu svojho portfólia produktov a najmä licenčného používania. Ide o krok, ktorý poteší používateľov prevádzkujúcich virtuálne stroje. Je to vhodné, ak ste testeri, programátori alebo iní vývojári hľadajúci prostredie na testovanie svojich aplikácií. Po novom budú aplikácie VMware Fusion Pro a VMware Workstation Pro k dispozícii zadarmo na nekomerčné použitie.

vmware broadcom licence windows appZdroj: Broadcom

Vzhľadom na to, že tieto plnohodnotné aplikácie na vytváranie a spúšťanie aplikácií budú zadarmo, firma ukončí vývoj aplikácií označených ako Player. Tie boli doteraz zadarmo a umožnili spúšťať virtuálne stroje, ktoré už boli vytvorené. Týmto spôsobom sa distribuovali niektoré testovacie verzie aplikácií ako napríklad Visual Studio od Microsoftu.

To bolo k dispozícii s hotovým virtuálnym počítačom. Na virtuálnom počítači bolo nainštalované všetko potrebné. Používatelia, ktorí nemali licenciu na plnohodnotný produkt ako VMware Workstation, mohli využiť jeho verziu Player.

Ako firma ďalej uvádza, používatelia, ktorí majú zakúpené komerčné licencie, budú môcť produkty používať aj naďalej. Po uplynutí doby platnosti ich licenčného kľúča bude možné zakúpenie novej licencie, ak budú používať tieto produkty na komerčné účely. V prípade, že sa rozhodnú nepoužívať tieto produkty na komerčné, ale iba na osobné použitie, nebudú musieť licenciu predlžovať a prejdú na takzvanú nekomerčnú licenciu.

Na stiahnutie aplikácií sa budete musieť zaregistrovať na webe Broadcom. Používatelia, ktorí chcú skúšať virtuálne počítače, napríklad inštalovaním Windows alebo Linuxu, majú k dispozícii teraz veľmi silný nástroj. Z nášho dlhodobého testovania ho hodnotíme ako jeden z najlepších softvérov v tejto oblasti. Zároveň je to tiež veľmi silná konkurencia pre nástroj VirtualBox od Oracle.

vmware workstation 17_5 s windowsZdroj: TOUCHIT

Zdroj: VMware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.