Pozrime sa späť na konferenciu VMworld 2015, ktorú organizuje VMware, aj ostatný ročník ukázal v Barcelone ďalší postup pre vývojárov. Práve im ukazuje nové trendy a technológie. Prečítajte si reportáž Michala Reitera, ktorá bola publikovaná v magazíne touchIT 6/2015.

Photon OS

Jednou z hlavných preferencií VMware je Photon OSPhoton Platform. Je to operačný systém, ktorý je postavený na báze Linuxu a má veľkosť len 25 MB. Programátori z neho vypustili všetky nepotrebné moduly a ponechali len funkcie na beh kontajnerov ako Docker, Rocketa a Garden. Je pripravený na použitie s nástrojmi Fusion, Workstation a ďalšími na beh kontajnerových aplikácií. Prístup k nemu je cez službu vCloud Air, kde si môžete vybrať nielen tento systém (zatiaľ v Tech Preview 2 verzii), ale aj ďalšie.

Photon OS, ktorý podporuje kontajnerové aplikácie a má len 25 MB

Photon OS, ktorý podporuje kontajnerové aplikácie a má len 25 MB

Napríklad CentOS, Ubuntu Server, Windows 2008R2 Standard alebo 2012 Standard. Pri niektorých systémoch máte na výber aj 32/64-bitovú verziu. Pointou „fotónu“ je jeho extrémne rýchla inštalácia. Virtuálny stroj máte pripravený prakticky okamžite a prvotná inštalácia nevyžaduje žiadnu pamäťovú rezerváciu. Výhodou je nielen jeho rýchle zavedenie, oceníte aj extra rýchle klonovanie tohto stroja. VMware hovorí o dobe kratšej ako 1 sekunda. Je to prirodzené, keď zoberieme veľkosť celého systému, ktorú si rezervuje z disku. Vo výsledku potom získate jedno API na správu všetkých začlenených kontajnerov. Ide zatiaľ o novinku, firma vyhodnotí, ako ostatní prijmú nové princípy.

Jedna aplikácia, všetky zariadenia

Ready for Any, to bol slogan tejto konferencie a voľne ho WMvare prezentuje ako jednu aplikáciu pre rôzne platformy a zariadenia. Vývojári, ktorí pripravujú aplikácie sa dnes stretávajú s podstatne inými problémami ako kedysi. Kým vtedy bolo potrebné priniesť aplikáciu na desktop, prípadne len na web, dnes je situácia odlišná.

Akákoľvek aplikácia pre akýkoľvek systém/zariadenie

Akákoľvek aplikácia pre akýkoľvek systém/zariadenie

Bežný používateľ sa nezaujíma o infraštruktúru a čaká fungovanie aplikácie na viacerých platformách. Berie ako samozrejmosť dostupnosť inštalačného balíčka pre Windows, OS X a v rámci mobilnej platformy pre Android a iOS. Chce, aby aplikácia bežala na telefóne a keď je za počítačom, zapne si ju vo webovom rozhraní. Na konferencii zaznela aj seriózna myšlienka vo forme kompatibilnej aplikácie pre automobil značky Tesla. Hoci sa to môže zdať ako pritiahnuté za vlasy, toto je blízka budúcnosť.

Unified hybrid cloud

Pozrime sa na výhody pre vývojárov. Okrem jednoduchšieho testovania sa hľadí aj na bezpečnosť. Tú si nemusia pokrývať tímy po svojom, ale spoľahnú sa na infraštruktúru VMware a ich riešení. vSphere vo výsledku umožní správu rôznych aplikácií a systémov pod jednou strechou v unifikovanom rozhraní.

P1020515_vyd2015_6_nowat

Hybridná technológia je budúcnosť aplikácií. Takto to na konferencii zaznelo a veľké vývojárske domy prakticky nemajú inú možnosť. Hybrid cloud je kľúčový pojem, ktorý spája privátne a verejné cloudy a prináša nové možnosti. Typicky napríklad prihlásenie sa na server školy pod svojím účtom a o niekoľko sekúnd sa na tablete alebo na počítači zobrazia aplikácie, ktoré potrebujete na výučbu a na ktoré v rámci prihlásenia sa do školského konta máte nárok. Školy takúto možnosť ocenia pri zdieľaní rôznych technických pomôcok, napríklad tabletov. Firmy zase uvítajú takéto riešenie pre zamestnancov, ktorí si radi nosia do práce vlastné zariadenia a chcú ich použiť zároveň na súkromné aj pracovné účely. S týmto súvisí aj rozpracovanie úloh na rôznych zariadeniach. Je to poriadna výzva a v súčasnosti je už veľa aplikácií, ktoré sa dajú používať naraz na viacerých zariadeniach a viacerými používateľmi. Ide o kancelárske balíky, ERP systémy alebo rôzne manažmenty projektov a úloh. Možnosti sú neobmedzené a stačí si predstaviť napríklad kooperáciu viacerých zariadení pri hrách. Vďaka cloudu majú dnes vývojári možnosť pripraviť hry tak, aby sa dali hrať na tablete a tam kde ste skončili si potom hru zahráte na počítači.

VMware vRealize

Správa cloudu v podaní tejto spoločnosti predstavuje dve hlavné novinky. Ide o vRealize Automation 7Business Standard 7. Prvá menovaná novinka zjednoduší integráciu aplikácií v cloude s náležitými predpokladmi na zaistenie bezpečnosti. Poskytne podporu pre prostredia vCloud Air, Amazon Web Services a ďalšie. Zaistí implementáciu viacfaktorovej autentifikácie, podpory SmartCard a najmä zrýchli nasadzovanie nových aplikácií. Samozrejme, stále sa bavíme o možnosti, ktorá nevyžaduje zmenu kódu aplikácie. VMware si nechal vypracovať štúdiu, z ktorej vyšli nasledujúce výhody. Doručovanie aplikácií by sa malo s nasadením novinky skrátiť o 18 dní a skrátenie vývoja aplikácie by malo byť o 14 hodín. Priemerný dosah na ušetrené náklady by mal byť do 10 %.

Business Standard 7 zase umožní efektívnejšie riadenie nákladov v súvislosti s privátnymi a verejnými cloudovými službami, analýzy a nové funkcie na plánovanie a optimalizáciu nákladov.

VMware cloud

Internet vecí poriadne zatrasie vývojovými tímami, ktoré budú potrebovať plniť očakávania používateľov. Jedna aplikácia pre rôzne platformy bude čoskoro samozrejmosťou pri čoraz viacerých riešeniach nielen pre biznis, ale aj zábavu. Predstavené technológie bude treba postupne zavádzať do praxe. Spoločnosť si zatiaľ nemôže byť istá, ako vývojári prijmú kontajnerové riešenia a iné predstavené novinky. Očakávajú však, že to bude otázkou času, nie otázkou, či dané riešenia a spôsoby vôbec implementovať. Hovorí o tom aj spolupráca s operátorom Telefónica, ktorý aktívne využíva riešenia firmy VMware.

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti VMware.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.