Známy americký podnikateľ a filantrop včera v Seattli definitívne prehral svoj boj s rakovinou.

Celý technologický svet smúti kvôli odchodu Paula Allena. Príčinou jeho úmrtia je rakovina lymfatických uzlín (non-Hodgkinov lymfóm, vznikajúci v bunkách imunitného systému), na ktorú sa prvýkrát liečil už v roku 2009, no po rokoch sa mu, žiaľ, opäť vrátila. Paul Allen je celému svetu známy ako jeden zo spoluzakladateľov softvérového giganta Microsoft, ktorého operačný systém Windows či kancelársky balík Office, nájdeme takmer v každej domácnosti, respektíve firme, na tejto planéte.

Paul Allen spolu s Billom Gatesom založili Microsoft 4. apríla 1975. Pôvodný počet 15 zamestnancov sa v priebehu rokov postupne navyšoval až na takmer 130 tisíc. Kľúčovým momentom sa ukázala spolupráca s IBM, ktorá sa začala v roku 1980 a znamenala pre firmu rýchly rast a pre jej zakladateľov zaradenie sa medzi najbohatších ľudí na svete. Podľa časopisu Forbes sa tento rok hodnota majetku Allena pohybovala na úrovni okolo 20 miliárd dolárov.

Ako spoluzakladateľ Microsoftu svojim vlastným a vytrvalým spôsobom vytváral magické veci, skúsenosti a inštitúcie, čím zmenil svet„, uviedol vo svojom prehlásení súčasný CEO Microsoftu Satya Nadella.

Vľavo Paul Allen, vpravo Bill Gates v začiatkoch Microsoftu

Som zničený z odchodu jedného z mojich najstarších a najbližších priateľov. Osobné počítače by bez neho neexistovali„, reagoval Bill Gates.

Allen už po necelých desiatich rokoch z Microsoftu odišiel a založil si vlastnú spoločnosť Vulcan, prostredníctvom ktorej investoval do rozličných oblastí počnúc kozmickým výskumom, pokračujúc rozličnými vedeckými patentmi a končiac športom. Paul Allen bol totiž aj veľkým športovým fanúšikom a vlastnil basketbalový tím Portland Trail Blazers či tím amerického futbalu  Seattle Seahawks. Vo svojom rodnom meste Seattle ho poznali ako jedného z najväčších mecenášov, keďže financoval množstvo miestnych knižníc, univerzít i výskumných centier.

 

Zdroj: Engadget

 

Značky: