Posledný májový deň sme mali možnosť v dvoch spojoch národného dopravcu zmerať obsah kyslíka v krvi aj množstvo oxidu uhoľnatého v dychu. Akcia bola súčasťou aktivít v rámci Svetového dňa bez tabaku. Vo svete totiž zomrie každých osem sekúnd jeden fajčiar.

Takto vyzerá špeciálny prístroj na testovanie pľúc

Muži a aktívni športovci majú pľúca väčšie. Napriek dojmu, že sú súmerné, je ich ľavá strana menšia ako pravá, aby uvoľnila miesto srdcu. Ak by sme ich plochu rozprestreli, dosiahla by veľkosť tenisového kurtu. Napriek tomu sa vám zmestia do hrude a sú nenahraditeľné. Aj preto si vaše pľúca zaslúžia starostlivosť namiesto ignorácie. Málokto však na to myslí pri zapálenej cigarete…

Zvýšiť informovanosť o škodlivých a smrtiacich účinkoch konzumácie tabaku aktívnou i pasívnou formou a odrádzať od používania tejto látky v akejkoľvek forme bolo cieľom Svetového dňa bez tabaku (World No Tobacco Day), ktorému už 32 rokov patrí dátum 31. máj. Ten tohtoročný mal motto „Tabak a pľúcne zdravie“ a chce poukázať na súvis fajčenia tabaku s ochoreniami pľúc – počnúc respiračnými až po onkologické. Kampaň sa snaží apelovať na efektívnu a zodpovednú politiku krajín sveta v oblasti regulácie používania tabakových výrobkov.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa aj tento rok zapojila do World No Tobacco Day. Posledný májový deň vypravila z Bratislavy do Žiliny a späť „vlak zdravia“. Bolo to pravidelné spojenie RR 705 Vršatec (Bratislava hl. st. 09:13 – Žilina 11:40) a RR 712 (Žilina 12:20 – Bratislava hl. st. 14:47). Vo vozni číslo bolo vyhradené kupé, ktoré sa na niekoľko hodín zmenilo na pojazdnú pľúcnu poradňu. Pneumológ MUDr. Daniel Paulovič nám odmeral množstvo oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu a obsah kyslíka v krvi. .

Ako to celé vyzeralo si môžete pozrieť vo videu.

Značky: