Pôvodne bolo zmena v legislatíve stanovená na termín do 30. júna 2022. Pre istotu, riešenie nie je dokonalé a vyžadovalo rýchly prístup. Tak to chodí a ťažko proti tomu namietať.

Teraz už ale vieme, že táto „dočasná“ zmena v právomociach výkonných orgánov bola predĺžená do 30. septembra 2022. Chcete si tipnúť, čo sa stane po tomto termíne?

Dnes sa deje jeden z fenoménov, ktorý sa vám tak votrie do podvedomia, že si to nestihnete všimnúť. Pocit vlastnej dôležitosti, názoru, vzdoru a najmä nerešpektovania ničoho, čo vám nevyhovuje na prvé počutie alebo v tom lepšom prípade ani po krátkej úvahe.

Vznikajú weby, ktorých motivácie sú šíriť nie celkom pravdivé informácie, niekedy zámerne prekrútené alebo vytrhnuté z kontextu. Dnes sa označujú ako dezinformačné. Naproti nim stojí tzv. mainstream, ktorý je terčom útoku „alternatívnych“ médií. Vznikajú otázky, či je toto spôsob dodržiavania slobody slova. Tá má isté hranice a limity.

Možno sa teraz voľnosť v slobode slova o niečo zúžila. Server HlavneSpravy.sk už bude nadobro vedieť, že si nesmie do budúcna registrovať slovenskú doménu. Popravde, presunúť stránky na iný server a iného registrátora, než slovenského, je úplne legitímna vec a dnes tak namiesto infovojna.sk funguje infovojna.bz, teda z Belize. Podobné kroky preventívne robia iné weby a ich pôsobenie bude na inej než slovenskej národnej doméne.

Boli tieto kroky správne? Možno, širšie súvislosti vidí Národný bezpečnostný úrad, my o nich môžeme len polemizovať. Situácia na východ od nás nie je jednoduchá, a to vyžaduje robiť občas nepopulárne a rázne kroky. Tak to proste chodí a nie je čas sa dohadovať na tom, kedy vlastne bude oznámený termín súdneho pojednávania.

Podobná situácia je s hackerskou skupinou Anonymous, ktorá napádala ruské servery a na internetové stránky a rôzne TV sa jej podarilo pretlačiť iný, než Ruskom schválený obsah. Tiež zobrali internetovým útokom jachtu ruského oligarchu a naviedli ju na stroskotanie tým, že nad ňou prevzali kontrolu. Tlieskam, no zároveň dúfam, že toto nebola ukážka toho, čoho sú schopní v budúcnosti urobiť komukoľvek alebo akejkoľvek vláde.

O vojne nič neviem a buďte k sebe úprimní, ani vy. Ak teda nie ste profesionálny vojak, nemáte dosť rokov, aby ste ju prežili alebo ste v minulosti neutiekli z Juhoslávie, či inej krajiny. Kto z nás sa chce pasovať na odborníka a skalopevne niečo kritizovať?

Neverte všetkému, čo internet publikuje a majte základný morálny kompas. Svet sa neustále mení a toto treba prijať (nemusíte s tým súhlasiť), no svet sa vás mnohokrát na názor pýtať nebude. A len aby sa nezabudlo. Dočasné sledovanie občanov prostredníctvom mobilnej siete z čias začiatkov pandémie tu stále platí. Netreba také detaily, ako súdne povolenie.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.