Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lidl oslavuje 20 rokov na Slovensku – a ako lepšie osláviť tento míľnik ako slovenským jedlom? V Lidli nájdete všetko potrebné na prípravu dobrého tradičného a predovšetkým domáceho jedla. Inšpiráciu nájdete aj v často vyhľadávanej Kuchyni Lidla u jej dvorných tvárí – šéfkuchára Marcela Ihnačáka či cukrárky Veroniky Bušovej.

Slovenská kuchyňa je plná chutí, ktoré si väčšina z nás pamätá z detstva. Od tradičných polievok, ako sú kapustnica či hŕstková, až po hlavné jedlá ako bryndzové halušky, parené buchty alebo pirohy. V dnešnej rýchlej dobe je ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa tieto kultúrne poklady zachovali, a všetci predsa vieme, že keď si človek navarí sám, chutí to najlepšie.

V Lidli nájdete všetko potrebné na prípravu dobrého slovenského jedla. Pirohy a bryndzové halušky sú skvelými príkladmi toho, ako jednoduchosť surovín, ako slanina z mangalice či kyslá smotana 16% tuku od privátnej značky Lidla Pilos, dokáže vytvoriť autentické a chutné jedlá, ktoré potešia každého milovníka našej kuchyne. Hladká a polohrubá múka sú ďalšími neoddeliteľnými súčasťami týchto jedál, ktoré vám pomôžu dosiahnuť tú správnu konzistenciu a chuť.

Ak vás zaujíma celý postup prípravy domácich pirohov či bryndzových halušiek, neváhajte a pozrite si recepty od dvorného šéfkuchára Lidla, Marcela Ihnačáka, ktoré sú dostupné na stránkach Kuchyne Lidla.

Silvia Obernauer, autorka viacerých kníh o tradičnom slovenskom jedle, priblížila, ako vníma dôležitosť vyzdvihovania tradičných slovenských jedál s pomocou obchodných reťazcov, akým je aj Lidl. „Lidl je môj obľúbený obchod a nakupujem v ňom často. Dokonca sa priznám, že tu občas kúpim aj hotové zemiakové placky, alebo guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou. Sú naozaj výborné. Vzhľadom na to, že do Lidla chodí nakupovať veľa zákazníkov rôznych vekových kategórií, je fajn, keď tam okrem zahraničných kuchýň nájdeme aj tú našu – slovenskú. Ľudia si placky kúpia, keď nestíhajú doma variť, a keď čas majú, tak si ich urobia sami doma. Majú však možnosť výberu, čo oceňujem. Tradičná kuchyňa by nemala zmiznúť z našich životov, ani z našich obchodov. Je to kúsok našej histórie, spomienok,“ hovorí Obernauer.

Hoci väčšina ľudí by na otázku, čo považujú za úplne typické a najreprezentatívnejšie slovenské jedlo odpovedala – halušky, Silvia Obernauer dáva do popredia kaše: „Najmä pohánkovú či ovsenú. Rovnako však zohrávajú v našej kulinárskej histórii dôležitú úlohu polievky.

Kapustová, hrstková i mliečna sú polievky nášho detstva. Ja osobne milujem napríklad parené buchty s marhuľou a orechmi.“

Na otázku, či by uprednostnila bryndzové halušky alebo pirohy, prišla jednoznačná odpoveď: „Zemiakové pirohy plnené slivkovým lekvárom so strúhankou.“

Značky: