Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci Dobrej správy pre telo a dušu, informačnej kampane zameranej na duševné zdravie, prináša podcasty venované širokej verejnosti. Témy o psychickom a fyzickom zdraví v nich budú rozoberať z rôznych uhlov pohľadu s odborníkmi, ale aj laikmi, ktorí si ich zažili na vlastnej koži. Rozprávaním o svojej autentickej skúsenosti sa tak budú snažiť pomáhať iným k  ľahšiemu zvládnutiu aj neľahkých životných situácií.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa vytvorila svoj vlastný podcast. Naďalej tak potvrdzujeme pozíciu modernej spoločnosti, ktorá využíva všetky dostupné prostriedky, aby bola skutočne blízkym partnerom pre svojich poistencov, ktorým dokáže podať pomocnú ruku a radu ešte skôr, ako o ňu požiadajú. Podcast Všeobecne o zdraví je ďalší nástroj, ktorým v rámci projektu Dobrá správa pre telo a dušu budeme edukovať ľudí o tom, ako sa starať o svoje duševné zdravie,“ uviedol generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko.

Podcastový život VšZP otvára Adela Vinczeová a téma šťastie. V posledných mesiacoch ho v našich životoch vystriedal skôr smútok, úzkosť, obavy. Známa moderátorka rozpráva o svojej ceste k uvedomeniu si, že šťastie neprichádza, nehľadá sa, nikto a nič nám ho nedá, ani nás oň nepripraví. „Myslím, že šťastie nefunguje z hľadiska externých vplyvov, ktoré sú veľmi krehké a zraniteľné, môžu z našich životov odísť alebo stratiť svoju silu. Šťastie je kontinuum, ktoré si sami tvoríme našimi postojmi,“  hovorí v rozhovore Adela Vinczeová.

Súčasná pandémia nám priniesla pocit ohrozenia, straty základných istôt  a zabránila nám venovať sa viacerým aktivitám, pri ktorých zažívame radosť a uvoľnenie. „Kľúčom k zvyšovaniu psychickej odolnosti v tejto náročnej situácii je psychohygiena. Mnohým pomáha, ak si do denného programu plánovito zaradia čas pre seba, ak pestujú svoju vďačnosť, prípadne si nájdu nové zmysluplné činnosti, ktoré ich vytrhnú z dennej rutiny a poskytnú im pozitívne emócie,“ radí profesor Peter Halama z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied.

V rámci sebarozvoja a v snahe zmeniť pohľad na situáciu, v akej sme sa v dôsledku pandémie ocitli, môžu byť nápomocné aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi na rôznorodé a aktuálne témy v podcaste Všeobecne o zdraví. Je vyrábaný v dvojtýždňovej periodicite v internej réžii VšZP. Vypočuť si ho môžete na www.vszp.sk/podcasty a na Spotify.

Značky: