Vo VÚB banke citlivo vnímame, ako sa preventívne opatrenia proti šíreniu nového ochorenia COVID-19 dotýkajú všetkých ľudí. Ako súčasť talianskej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo intenzívne sledujeme aj zásahy, ktoré sa museli udiať v celom Taliansku. Prísne opatrenia sa však zaviedli už aj na Slovensku, čo sa momentálne dotýka tisícok rodín.

Kvôli niektorým zatvoreným školám, povinnej práci z domu, neplánovaným dovolenkám či OČR voľnám a ďalším životným situáciám príde množstvo ľudí o časť príjmov.

„Ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku cítime potrebu pomôcť krajine a aj preto sme sa rozhodli všetkým našim klientom z dôvodu zníženia príjmov ponúknuť možnosť bezplatného odkladu splátok na 1 až 6 mesiacov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch.

Túto možnosť budú mať všetci klienti VÚB, ktorí čerpajú spotrebný alebo hypotekárny úver a sami si o odklad požiadajú.

„V tejto zložitej a nejasnej situácii by sme ešte radi pomohli aj inak ako len priamo našim klientom. Prostredníctvom Nadácie VÚB okamžite kupujeme a podarujeme Univerzitnej nemocnici v Bratislave dôležité respiračné prístroje,“ dodáva Alexander Resch.

V Taliansku sa totiž ukázalo, že i napriek obrovskému úsiliu lekárov a zdravotného personálu, môže byť rozhodujúce, koľko respiračných prístrojov majú nemocnice k dispozícii.

Prvé prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu v hodnote cca 84-tisíc eur by v čo najkratšom čase, pravdepodobne v piatok, poputujú do nemocnice na bratislavských Kramároch. Práve tam sa v prípade zhoršenia situácie očakáva najväčší nápor pacientov. VÚB banka zároveň s UNB intenzívne rieši možnosti ďalšej pomoci.

„V mene Univerzitnej nemocnice Bratislava by som sa chcela poďakovať Nadácii VÚB, ktorá nám poskytla prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. Pomoc ocenia predovšetkým naši pacienti a tiež zdravotnícky personál na Klinike infektológie a geografickej medicíny UNB. Tieto prístroje dokážu pomôcť pacientom so závažným respiračným zlyhaním, navyše široké využitie týchto prístrojov je veľkou pomocou pre rozličné spektrum respiračných diagnóz. Som veľmi vďačná za takúto pomoc najmä v mene pacientov, ktorým prístroje poslúžia najviac,“ povedala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava, MUDr. Renáta Vandriaková, MPH.