Zaujímalo by vás, ako vyzerá „naživo“ výstup na Mount Everest? Pohodlne sa usadne vo vašej obývačke, nasaďte si VR okuliare HOMIDO, vložte smartfón, pustite 360° video a sledujte. Presne takto jednoduché to je, bez káblov a kdekoľvek vás napadane.

VR Homido1_nowat

VR okuliare HOMIDO nie sú závislé na káblovom pripojení alebo batériách, stačí mať len nabitý smartfón a nechať sa unášať zážitkami z virtuálnej reality. Smartfón sa vkladá do prednej časti okuliarov, kde sa nachádza plastový držiak. Báť sa netreba, zariadenia z neho nevypadávajú a bezproblémovo udrží rôzne smartfóny. A to od uhlopriečky 4“ až po 5,7“. Kompatibilné sú všetky zariadenia, ktoré sú schopné prehrávať 360° a 3D videá, fotografie a pod. Taktiež si cez tieto okuliare môžete zahrať množstvo VR hier. Pravidlom však je – čím výkonnejšie zariadenie s jemnejším rozlíšením, tým je zážitok hodnotnejší. Tu má preto reálne uplatnenie aj smartfón s rozlíšením displeja 4K. My sme VR okuliare testovali so zariadeniami Huawei P9 (Full HD) a Samsung Galaxy S7 edge (Quad HD). Rozdiel je citeľný, no s Full HD rozlíšením si užijete taktiež množstvo „virtuálnych zážitkov“.

Homido - nastavenie vzdialenosti obrazu od očí + smartfón v držiaku 5.7 palcový

V balení nájdete VR okuliare s trojicou kónických šošovkových násad (klasické, pre krátkozrakých a pre ďalekozrakých). Toto oceňujeme, nakoľko výrobca myslí na možné zrakové obmedzenia pri pozeraní cez jednu násadu šošoviek. V balení nájdete aj dostatočne veľkú utierku z mikrovlákna, aby ste si zabezpečili krištáľovo čistý výhľad do virtuálnej reality. Samozrejmosťou je používateľský návod a praktické nylonové puzdro pre celú sadu, ktorú tak môžete bezpečne prenášať kdekoľvek. Okuliare sú pri používaní pohodlné, nie sú ťažké a netlačia v tvárovej časti, ktorá je penová, odnímateľná a v prípade potreby vymeniteľná. Majú dostatočne široký, nastaviteľný obvodový popruh + možnosť pridania čelného popruhu, ktorý je súčasťou balenia.

 

VR okuliare HOMIDO majú dobré spracovanie s PVC materiálu a zabezpečujú komfort pri používaní a to aj dlhodobom ako sme to skúšali my. Smartfón sa v nich neprehrieva, okuliare mu zabezpečujú dostatok vzduchu. Symetrické šošovky PMMA Biconnvex sú na vysokej úrovni, so zorným poľom FOV 100°. Pozerá sa cez nich naozaj dobre a sú pre jednoduché čistenie vyberateľné. Na okuliaroch si môžete nastaviť (kolieskom vo vrchnej časti) vzdialenosť medzi šošovkami tak, aby sa čo možno najlepšie prispôsobili vašim očiam, nakoľko každý človek potrebuje iné prispôsobenie. Taktiež je možné nastaviť vzdialenosť obrazu, teda smartfónu od očí a to dvoma kolieskami po bokoch VR okuliarov. Čiže, vertikálny rozostup a fokálnu vzdialenosť. Spracovaniu sa výrobca naozaj dostatočne venoval. Aj po dlhšom používaní hodnotíme „pohodlnosť používania“ pozitívne. A to na rôznych „hlavách“, rôznych vekových skupín. Váha okuliarov je 250 gramov.

„To najpodstatnejšie je obsah, ktorý môžete cez VR okuliare sledovať“

S VR okuliarmi môžete sledovať 360° a 3D videá alebo fotografie tak, že budete stredobodom diania a ocitnete sa v úplne inom prostredí. Celý zážitok vylepšia kvalitné slúchadlá. Ak už máte 360° kameru (v redakcii máme napr. 360Fly), všetky natočené videá naberú pri prezeraní „život“. Alebo môžete siahnuť po rozšírenom používaní s aplikáciou Homido Center dostupnou zdarma pre operačný systém Android a iOS.  Táto aplikácia slúži ako katalóg tých najlepších VR hier a aplikácií pre VR okuliare s databázou viac ako 1900 aplikácií. Takisto v nej nájdete aj ponuku 360° a 3D videí, obrázkov a množstvo ďalšieho obsahu. Ponuka je naozaj bohatá, pre každú vekovú kategóriu  s intuitívnym a pokročilým vyhľadávaním.

„Hranie VR hier vyžaduje dostatočný pohyb hlavou (v inej realite) a môže sa vám s toho pokojne zatočiť hlava. Takže treba dbať aj na bezpečnosť“

K VR okuliarom HOMIDO je možnosť zakúpenia Bluetooth Gamepadu, ktorý vyžaduje podstatná časť VR hier a aplikácií. Celkové ovládanie je s ním pohodlnejšie, nakoľko nemusíte za každou zmenou napr. videa vyberať smartfón z okuliarov. Samozrejmosťou sú virtuálne prehliadky, ako Google Street Wiew, na ktoré budete taktiež potrebovať Gamepad. Cena Bluetooth ovládača je cca 25 eur.

VR homido - gamepad_nowat

Verdikt TOUCHIT

VR okuliare HOMIDO hodnotíme pozitívne, majú dobré spracovanie, kvalitné šošovky, ktoré nedeformujú obraz a veľmi pohodlne sa nosia. Aj dlhodobo. Cena je primeraná, užijete si s nimi dostatok virtuálnej zábavy, aj keď pre ešte lepší komfort používania je potrebné zakúpiť Bluetooth Gamepad. A tak, ak zatiaľ nemáte skúsenosti s virtuálnou realitou, VR okuliare HOMIDO, môžu byť dobrým začiatkom. Pre väčšinu populácie u nás je VR ešte tabu, ale odstupom času to bude bežná súčasť každodenného života. Výborným pomocníkom bude a je virtuálna realita pri prehliadkach budov, prezentáciách produktov a rôznych návrhoch. Alebo, nechceli by ste sa poprechádzať po vašom budúcom dome, skôr než si ho dáte postaviť a vylepšiť detaily k dokonalosti ? Aj toto je a bude s VR možné :-).

Zapožičalshop360.sk

Cena VR okuliarov HOMIDO: 76,88 eur

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE