Tento rok bude jednoznačne v znamení virtuálnej reality a 360° panoramatických videí.

Výstava MWC priniesla tento rok predstavenie viacerých takýchto kamier. Ak si však chcete kúpiť 360° kameru dnes, budete to mať jednoduché. 360Fly je totiž prakticky jediná panoramatická kamera reálne dostupná na našom trhu. Pokiaľ nechcete skúšať šťastie v čínskych obchodoch, výber je jasný. Konkurencia však nespí a v Barcelone sme videli 360° kamery od Samsungu aj LG.

Testujeme: 360Fly

Kamera 360Fly je už na prvý pohľad netradičná v porovnaní s bežnými kamerami. Má guľatý tvar a jednu šošovku umiestnenú hore. S dizajnom kamery sa jej tvorcovia celkom vyhrali, vyzerá ako keby bola vytesaná zo skaly. Na jej povrchu je množstvo tvarov a vyzerá to originálne. Na kamere nájdete jediné tlačidlo, ďalej je tu trojfarebná LED a v spodnej časti je mikrofón. Samozrejmosťou je systém na uchytenie kamery k podstavcom. Vo výbave je ešte textilné puzdro na kameru.

Umiestnenie napr. na prilbu nie je pre 360Fly problém

Umiestnenie napr. na prilbu nie je pre 360Fly problém

Podstatné pri prenášaní je to, že sa táto kamera zmestí do dlane a jej hmotnosť je len 138 gramov. Je to o niečo viac ako majú akčné kamery, ale stále je to pohodlne prenosné zariadenie. Upínací mechanizmus umožňuje pripojiť držiaky a nabíjaciu dokovaciu stanicu. V netradičnom valcovom balení nájdete ešte lepiace úchyty na rovnú a zaoblenú plochu – napr. na prilbu.

Umiestnite, kam sa vám páči

Dodávané držiaky vám umožnia prichytiť kameru 360Fly takmer na ľubovoľné miesto. My sme vyskúšali kapotu auta, lyžiarsku prilbu, ale aj bicykel. Hoci to spočiatku tak nepôsobí, držiaky sú spoľahlivé a o uchytenie kamery nemusíte mať starosť.

Takto sa dá kamera umiestniť na bicykel

Takto sa dá kamera umiestniť na bicykel

360Fly je aj akčná kamera s odolnosťou voči vode, pričom technicky si poradí aj s väčšou hĺbkou. Platí to v prípade, že pomocou dodávanej krytky uzavriete otvor na mikrofón. Osobne by sme ju na naozaj hlboké ponory nepoužívali, ale ak ju nasadíte v prostredí so striekajúcou vodou či v daždi, kamera si to ani nevšimne (krytie je IP67).

Ovládanie? Úplne jednoduché

Na kamere všetko ovládate jediným tlačidlom. Dlhým stlačením kameru prebudíte, krátkym spustíte nahrávanie. O všetkom vás informuje LED dióda svojou farbou. Detailnejšie údaje uvidíte na prepojenom telefóne (Android alebo iOS). Nainštalujete si aplikáciu 360Fly, spojíte s mobilom a následne na displeji telefónu vidíte živý obraz. Uhol kamery pritom ovládate pohybom prsta po displeji. Kamera sa nijako fyzicky nehýbe, ale na obraze vidíte, ako sa uhol kamery mení. To je naozaj šikovné. Spojenie medzi kamerou a telefónom je cez Bluetooth, dáta sa prenášajú cez Wi-Fi sieť, ktorú si vytvorí kamera. Obraz môžete ihneď zaznamenávať a spomínaný pohyb prsta a následná zmena uhla kamery sa samozrejme dá realizovať aj na zázname. Obraz môžete uložiť do kamery (32 GB – asi na 2 hodiny záznamu) a neskôr preniesť do smartfónu.

Takto vyzerá kamera 360Fly zvnútra. Všimnite si umiestnenie šošovky kamery

Takto vyzerá kamera 360Fly zvnútra. Všimnite si umiestnenie šošovky kamery

Na zabudovanú nabíjačku môžete takto zaznamenávať obraz zhruba 2 hodiny. To na bežné použitie úplne postačuje. Potom ju pripojíte k nabíjačke s adaptérom, ktorý je rovnaký ako pre smartfón.

Ako je to s obrazom?

Kamera 360Fly naozaj umožňuje nahrávanie v 360° uhle, ale len vo vodorovnej osi. Zvisle je obmedzenie na 240°– nemôžete sa pozrieť povedzme „celkom pod nohy“. Túto časť kamera zakrýva svojím telom. Kamera nakrúca záznam s rozlíšením 1504 × 1504 pixelov (H.264), čo nie je profi kvalita. Snímkovacia frekvencia je 30 fps, a to je pri dynamických dejoch skôr menej. Clona je F2.8, čo vám plne vystačí na väčšinu svetelných podmienok. Stabilizácia obrazu je účinná. Keď si pozeráte záznam na mobilnom telefóne, tak budete s kvalitou spokojní, ale keď si obraz prenesiete na počítač a veľký monitor, bude cítiť hlavne nižšie rozlíšenie.

Rovnako podanie farieb nie je celkom presné. Je to jednoducho kamera predovšetkým na zábavu a hlavne zdieľanie vašich zážitkov na sociálnych sieťach. Na profi zábery táto kamera nie je určená. 10 minút záznamu zaberie asi 1,3 GB. Aplikácia umožňuje rozdeliť obraz aj tak, aby ste ho mohli sledovať cez okuliare na virtuálnu realitu (napr. Google Cardboard).

Aby ste mohli kameru naplno využiť hlavne na šírenie videí na sociálnych sieťach, musíte mať základný nástroj na strih 360° videa. Môžete využiť možnosti strihu priamo v mobilnom zariadení. Okrem strihu môžete klip vybaviť hudobným podmazom, zmeniť rýchlosť prehrávania a pod. Ale strih sa dá realizovať aj na stolnom počítači a tu máte aplikáciu 360fly Director pre Windows aj Mac OS. Týmto strihacím nástrojom dostanete panoramatické videá aj na YouTube alebo Facebook a pritom si zachovajú možnosť meniť pri prehliadaní uhol záberu.

Verdikt TOUCHIT

Kamera 360Fly nie je úplne lacné zariadenie. Je určená predovšetkým pre ľudí pohybujúcich sa  v prostredí, ktoré sa oplatí nahrať a chcú sa netradičným podaním obrazu pochváliť na sociálnych sieťach. Na tento účel je vybavená dobre, spracovanie videa pre YouTube alebo Facebook je bezproblémové. Nie je to kamera pre profesionálov, na to má nízke rozlíšenie. Výborná je prirodzená odolnosť voči vode a prachu, spokojní sme boli aj s dodávanými držiakmi. Ako príslušenstvo existuje statív a prísavkový držiak. Do budúcna očakávame hlavne vylepšenie v kvalite záznamu a zvýšení frekvencie záznamu.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: www.360fly.sk

A čo konkurencia?

Samsung predstavil kameru Gear 360. Jej uvedenie na trh očakávame niekedy pred letom a jej hlavnou výhodou má byť vyššia kvalita videa. Gear 360 obsahuje 2 kamery, každá má uhol záberu 180° a rozlíšenie 15 MPix. Celkovo má teda obraz 360°, rozlíšenie pri fotografii 30 MPix a pri videu 3840 × 1920 bodov (H.265). Dá sa využiť aj spôsob s nahrávaním obrazu len jednou kamerou. V tele Gear 360 nájdete aj microSD kartu na záznam obrazu. Stupeň krytia je IP53, čo zaisťuje použite napr. v miernom daždi.

 Kamera Samsung Gear 360 s dvoma šošovkami

Kamera Samsung Gear 360 s dvoma šošovkami

Napojenie na mobilný telefón je tomto prípade možné len s telefónmi Samsung Galaxy S6 a novšími. Kamera je kompatibilná s aplikáciou Google Street View, teda ju môžete použiť na doplnenie vzhľadu ulice v tomto systéme. Hmotnosť kamery je 152 gramov, k jednoduchšiemu ovládaniu prispieva 0,5-palcový displej. Samsung kameru prirodzene spája aj s okuliarmi Gear VR.

Súčasťou dodávky je aj malý statív

Súčasťou dodávky je aj malý statív

LG ukázalo na MWC kameru LG 360 CAM. Ide o najkompaktnejšie zariadenie, ktoré je vybavené dvoma 13 MPix kamerami, každá s uhlom záberu 200°. Má vlastnú batériu s kapacitou 1200 mAh a tiež je tu karta microSD na záznam obrazu. Spojenie kamery cez Bluetooth a Wi-Fi bude možné len s novým modulárnym telefónom LG G5. Kamera poskytne obraz v rozlíšení 2K, špecialitou je záznam zvuku v režime 5.1 s troma zabudovanými mikrofónmi. LG 360 CAM bude tiež kompatibilná s Google Street View a YouTube360. Aj v tomto prípade sa bude dať zaznamenávaný obraz zobraziť na okuliaroch LG 360 VR. Obraz sa bude dať prehrávať aj na iných smartfónoch.

Mimoriadne kompaktná kamera LG 360 CAM

Mimoriadne kompaktná kamera LG 360 CAM

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.