Tak tento výrok jedného z politikov už na Slovensku zľudovel a práve dnes je veľmi aktuálny. My sme sa boli pozrieť na súťaž Guardians 2019, ktorá sa koná deň pred prvým kolom prezidentských volieb na Slovensku.

Úlohou tejto súťaže je ukázať, ako sa dá brániť cieleným útokom na webové servery, celú infraštruktúru, internet ale aj zabrániť úniku citlivých informácií zo štábov prezidentských kandidátov. Je pritom veľmi pravdepodobné, že v tejto prezidentskej kampani k takýmto hackerským útokom na štáby kandidátov aj reálne došlo.

Túto súťaž organizuje Binary Confidence v spolupráci s Národnou jednotkou SK-CERT Národného bezpečnostného úradu a účastníkmi sú študenti vysokých škôl. Reálne sme videli s útokmi bojovať dva tímy, na ktoré boli vedené veľmi podobné útoky. Svoju úspešnosť počas niekoľkých hodín útoku vidia účastníci na tabuli, svoju rolu tu hrajú technické zručnosti a schopnosť pracovať v tíme.

Všetko sme pritom zachytili v našom videu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.