Toto je zatiaľ rozmerovo najväčší router, aký sme kedy testovali. Je to ozajstný obor a nemá nič spoločné s tými malými čiernymi škatuľkami, čo pravdepodobne máte doma. Je totiž taký veľký ako 13,3″ notebook. Tento model je vhodný na 4K vysielanie a rozhodne je zatiaľ aj najrýchlejší spomedzi toho, čo sa u nás v redakcii vyskytlo. Nestojí však málo. Extra záležitosťou je ale podpora nového štandardu Wi-Fi AD, ktorý pracuje v pásme 60 GHz.

Technológie

Model X10 je zo série Nighthawkov najvybavenejší a tomu odpovedá aj celkové technologické zázemie. Faktom je, že na jeho plné využitie potrebujete mať multimediálne zariadenia, ktoré takúto rýchlosť podporujú. Naraz funguje v troch vysielacích pásmach, a to 2,4/5/60 GHz.

Okrem super rýchlej Wi-Fi má aj rýchle LAN konektory a celkovo je ich tu sedem, z toho jeden WAN port. Dva z portov sa dajú pripojiť povedzme k NAS s dvomi portami a využiť agregáciu portov. To znamená, že dáta budú prúdiť plnou rýchlosťou pre každý port a spojenie bude v jednoduchosti povedané dvojnásobné. V tomto prípade však treba mať aj NAS-ku, ktorá agregáciu podporuje.

Router má na tele 4 antény, ktoré majú LED osvetlenie a sú smerovateľné v rôznych smeroch a troch základných polohách. Okrem toho je tu ešte jeden port označený ako SFP (Small-Factor Pluggable) a umožňuje pripojiť sieťový disk NAS alebo napríklad zariadenie cez optický kábel s konverziou na ethernetový port.

Na boku sa nachádzajú dva USB 3.0 porty. Môžete ich nakonfigurovať ľubovoľne. Bude sa k nim dať pripojiť flashdisk ako aj tlačové zariadenie.

O aktívnych pripojeniach informuje prostredníctvom 17 LED diód. V nastaveniach sa dajú vypnúť, aby svojím svitom nerušili. Posledné dve LED diódy sú zároveň tlačidlami a vy môžete vypnúť bezdrôtové vysielanie aj bez zásahu do systémových nastavení.

Možnosti zariadenia

Tým, že model X10 je dimenzovaný na multimediálne využitie a vyššiu záťaž, je tu aj silnejší procesor a cez mriežky presvitá aj veľký vetrák. O celkový výkon sa bude starať dvojjadrový 1,7 GHz procesor. Na spracovanie úloh je tu 1 GB DDR3 SDRAM a ako vyrovnávacia pamäť poslúži 512 MB NAND flash.

Konfigurácia routera nie je nijako zložitá, dokonca ani nastavení nie je príliš veľa. Veľa z nastavení stačí len zapnúť a vypnúť. Na bežné použitie postačí základný režim a sprievodca pripojením. Je to naozaj inteligentný router a hneď po zapojení do siete zistí, v akom segmente je.

Nám preto hneď ponúkol možnosť rozšírenia siete, keďže sme ho pripojili k existujúcemu routeru. Nakoniec sme zvolili nezávislý segment, a tak sme si vytvorili dve nezávislé domáce siete. Hneď na začiatku sme ocenili voľnú ruku v tom, čo si chceme alebo nechceme nastaviť. Perličkou bolo napríklad zistenie regionálnych nastavení podľa IP adresy, pričom nám router následne navrhol stiahnuť si slovenskú lokalizáciu rozhrania.

Celkovo je tu možnosť router veľmi detailne prispôsobiť. Veľmi dobre funguje blokovanie nevhodných slov, vďaka čomu ľahko zakážete prístup na rôzne neželané stránky. Môžete pridať povolenie použiť len vami schválené zariadenia v USB portoch, samozrejme takisto aj v LAN konektoroch alebo cez Wi-Fi. My sme využili zdieľanie obsahu z pripojeného disku. Celkovo je konfigurácia bez komplikácií, najmä vďaka DLNA.

No je tu možnosť definovať pravidlá na prístup k obsahu pripojeného zariadenia. Stačí vytvoriť používateľov a heslá. X10 sa dá pripojiť na cloud výrobcu a ten bude slúži ako brána medzi internetom a vašou domácnosťou. Na diaľku sa teda dostanete do vašej domácej siete. Ak máte v routeri nejaký disk alebo tlačiareň, budete k nim mať prístup. To platí potom aj pre NAS zariadenie, ak ste nenakonfigurovali diaľkový prístup priamo v sieťovom disku.

Výrobca dodáva aj zálohovací softvér, ktorý bude z vášho PC zálohovať dáta na sieťový disk, externý disk v USB porte atď.

VPN ochrana

V rámci zabezpečení celej siete je tu podpora OpenVPN služby. Ak používate nejakú komerčnú VPN službu, jej poskytovateľ má pravdepodobne aj IP adresy svojich serverov, ktoré v rámci OpenVPN použijete. Znamená to, že nepotrebujete žiadneho klienta ani nič inštalovať do počítača. Všetko bude bežať automaticky a najmä budú cez VPN spojenie chránené úplne všetky zariadenia vo vašej domácej sieti. Router má vlastný firewall a ochranu proti DoS útokom. Používatelia, ktorí si kúpia tento router, majú k dispozícii cloudovú službu Amazon Drive na polroka zadarmo s neobmedzenou kapacitou.

Hodnotenie
+ vysoká rýchlosť Wi-Fi aj LAN, agregácia portov, 2 × USB 3.0, cloudová podpora, pripravený na 4K streaming
– vyššia cena

Cena: 470 EUR
Zapožičal: Netgear

Verdikt

Netgear Nighthawk X10 je router, ktorý vybaví vašu domácnosť super silným spojením a signálom. Je vhodný na 4K streamovanie a podľa našich testov uspokojí aj najnáročnejších používateľov. Má zvýšený nielen počet LAN portov, ale aj dosah signálu.

My sme namerali na vzdialenosť 10 metrov s jednou stenou rýchlosť až 23 MB/s stabilne, na priamu viditeľnosť v dosahu troch metrov sa dostanete na 59 MB/s. V prípade, že použijete len 2,4 GHz pásmo, bude rýchlosť 14,9 MB/s.

Takisto stabilne, no kým sa k tejto rýchlosti dostanete na 10-metrovú vzdialenosť, potrebujete čas asi 7 sekúnd. Inak je toto spojenie výhodné práve na rozšírenú vzdialenosť. Pri trojnásobnej vzdialenosti sme namerali rýchlosť 7,8 MB/s. Ak máte doma nejaké extendery, pravdepodobne ich už s týmto routerom nebudete potrebovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.