Množstvo diaľkových ovládačov v domácnosti môže byt otravných a hlavne pri hľadaní toho správneho. Čo tak vymeniť všetky ovládače za váš smartfón alebo tablet, ktorý máte pri sebe stále?

Predstavujeme vám zostavu „Jeden ovládač za všetky“, s ktorou môžete ovládať všetky druhy domácej techniky (s IR ovládaním), bez potreby pôvodných ovládačov. Tie môžete po inštalácii, pokojne odložiť. A to dokáže ešte aj niečo navyše. Ide o zostavu od spoločnosti Elko EP, ktorá nie je u nás nováčikom. Od tohto výrobcu sme testovali viacero zostáv a produktov, ktoré uľahčujú ovládanie v domácnostiach.

Obsah dodávky

Zostava obsahuje jednu „Chytrú RF škatuľku“ – riadiacu jednotku (RJ), 3 dlhé káble (140 cm) na jednej strane s IR diódou a na druhej strane s jack pripojením do RJ, LAN kábel na prepojenie Wi-Fi routru s RJ, sieťový adaptér pre RJ a jednoduchý inštalačný manuál v češtine.

jeden ovladac za vsetky2

Inštalácia

Celá inštalácia, ako aj pridávanie nových zariadení, je úplne jednoduchá. Tak ako sme pri zostavách od Elko EP už zvyknutí. Riadiaca jednotka sa pripojí k Wi-Fi routru pomocou LAN kábla a následne do elektrickej siete s pribaleným adaptérom. Ďalší krok je pripojenie káblov s IR diódami do RJ. To však podľa potreby a rozmiestnenia zariadení v miestnosti. Ak máte viacej zariadení pri sebe, bude stačiť jedna IR dióda. K tej ich pridáte viacero, medzi ktorými sa v aplikácii prepínate.

Počet ovládaných zariadení je neobmedzený, avšak obmedzením je káblové pripojenie troch ovládacích IR diód. Maximálna vzdialenosť IR diódy od ovládaného zariadenia je 10 metrov. Čiže je zostava prakticky obmedzená na jednu miestnosť, ale veľa záleží aj na dispozícii bytu a umiestnení ovládaných zariadení.

20160428_232145

Aplikácia

Po zapojení všetkých častí z balenia je potrebné stiahnuť bezplatnú aplikáciu, dostupnú pre Android a iOS zariadenia. Práve cez túto aplikáciu prebieha ovládanie domácej techniky. Aplikácia je používateľsky prívetivá a má veľkú databázu zariadení od starších až po tie najnovšie, čo je výhodou. Nedostatkom môže byť menu v anglickom jazyku. Po jej nainštalovaní stačí v nastaveniach vyhľadať riadiacu jednotku a postupne pridávať zariadenia, ktoré chcete ovládať.

Pridávanie zariadení do aplikácie

Pridávanie zariadení spočíva v zadaní typu zariadenia (TV/SAT/KLIMA atď.), následne výrobcu zariadenia, sériového čísla a ľubovoľnom pomenovaní. V aplikácii sa zobrazuje grafika ovládacích prvkov so znakmi a názvami, po kliknutí na konkrétny z nich stačíte tlačidlo na pôvodnom IR ovládači, ktoré chcete k tlačidlu v aplikácii priradiť. To sa automaticky priradí s pôvodnou funkcionalitou. Ovládač pritom treba mať nasmerovaný na riadiacu jednotku. Po priradení potrebných tlačidiel je možné okamžité ovládanie.

Ovládanie zariadení a vytváranie scén

Pomocou tejto zostavy môžete mať pod kontrolou takmer všetky zariadenia s IR ovládaním. A to aj vzdialene, mimo domácej Wi-Fi siete. Na vzdialené ovládanie je potrebná statická IP adresa. Výhodou ovládania na diaľku môže byť, napr. zapnutie klimatizácie alebo ventilácie, ešte pred príchodom domov.

Možnosť spustenia a ovládania viacerých zariadení súčasne, pomocou vytvorenej scény je zaujímavá a návyková funkcia. V aplikácii je možné skombinovať viacero zariadení a ich funkcie do jednej scény, presne podľa konkrétnych predstáv a s potrebným časovým odstupom. To znamená, že jedným stlačením napr. zapnete televízor, spustíte satelitný prijímač na zvolený program a zapnete domáce kino na určitú úroveň hlasitosti. Možností a kombinácií je veľa, pritom ich môžete mať uložených viacero, pre každú príležitosť inú.

Hodnotenie

+ jednoduchá inštalácia, prehľadná aplikácia, vytváranie scén, vzdialené ovládanie, široká databáza zariadení

obmedzenie ovládacích IR diód káblom, konkurencia zariadení

Verdikt TOUCHIT

Zostava je funkčná bez zbytočností s jednoduchou inštaláciou. Akurát obmedzenie IR diód na kábli, nám mierne prekážalo. Výbornou náhradou by bol bezdrôtový Wi-Fi modul s IR diódami, ktorý by bolo možné umiestniť kdekoľvek v dome alebo byte. Ale aj toto je jedna zo zaujímavých možností ako sa zbaviť klasických ovládačov. Pri testovaní sme nepostrehli žiadne vážnejšie nedostatky a potešila nás široká databáza zariadení.

Zapožičal: Elko-EP
Cena: 106,25 Eur

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE