Smartfón, ktorý na nás urobil dojem kvalitou fotiek. Po vizuálnej stránke je jasné, že toto je prémiový produkt.

Predná aj zadná strana sú zo skla. Na pohľad to vyzerá pekne, inak je to skôr nepraktické. Telefón sa šmýkal po stole, čo zapríčiňovalo aj jeho pády. Hliníkový rám s bočným brúsením vyzerá dobre a ZenFone 4 sa aj dobre drží v ruke. To bez pochýb, keďže tu sklenená stena zadnej strany priľne k dlani pevnejšie ako hliníkový povrch. Vzadu sú fotoaparáty dva a vedľa nich je v jednej línii duálny LED blesk. Všetko zarovnané tak, aby nič zo zadného krytu nepresahovalo von.

Predná strana má klasické prvky, teda podsvietené dotykové tlačidlá pod displejom a medzi nimi tlačidlo Domov so snímačom prvkov. Spodok nás potešil prítomnosťou audioportu, keďže umiestniť ho na spodnú hranu je v praxi prirodzenejšie ako na hornú. USB-C port berieme v takto prémiovom telefóne ako štandard. Slot na Nano SIM karty je zboku. Musíte sa ale rozhodnúť, či duálne SIM alebo rozšírenie pamäte.

Model telefónuASUS ZenFone 4
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, max. frekvencia 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD Super IPS+, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx, OIS / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 75 × 8 / 165
KonektorUSB-C
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]519
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score67705
PCMark for Android – Performance5086
3DMark Sling Shot Extreme – Total829
Graphic722
Physics1726
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Vzhľadom na to, že sme testovali 64 GB verziu, vkladať pamäťovú kartu sme nepotrebovali. Smartfón má rozhranie ZenUI 4.0, vyzerá dobre a je jednoduché na ovládanie. Ponúka však množstvo zákutí a nastavení tak, aby ste si vyladili telefón podľa seba. ASUS pravidelne aktualizuje aplikácie a interné súčasti a o svoje aplikácie sa stará, to sme si vyskúšali počas testovania nielen tohto modelu. V skratke, launcher od ASUS-u má neskutočne veľa prispôsobení a napriek všetkému si zachováva prehľadnosť a jednoduchosť. Budete v ňom ako doma.

Poďme na fotenie, lebo toto je na celom ZenFone 4 to najlepšie. Má jednu obyčajnú šošovku s 83° zorným poľom a druhú širokouhlú so 120°. Využijete ho nielen pre skupinové fotky a krajinu, ale aj na malom priestore. Zväčšíte si zorné pole fotoaparátu. Využiť môžete automatiku aj režim Pro. V Pro režime máte aj vodováhu a samozrejme celkové nastavenia fotoaparátu.

Spracovanie obrazu má na starosti procesor Qualcomm Spectra 160. Fotografie sú vynikajúce, vystačili sme výhradne s automatikou. Kvalita za slnečného dňa je špičková, výborné fotky spravíte aj pri umelom osvetlení alebo tmavších scénach. Je tu superrýchle zaostrovanie aj s možnosťou sledovania pohybujúceho sa objektu. Nechýba optická a elektronická stabilizácia. Vynikajúce sú aj makrofotografie alebo fotenie v režime portrétu cez hlavný fotoaparát. V režime Pro využijete aj histogram, ktorý sa zobrazuje priamo na displeji počas fotografovania.

Hodnotenie
+ dizajn,
+ nadstavba systému,
+ rýchle nabíjanie,
+ špičkový fotoaparát,
– sklenený kryt sa šmýka

Cena: 519 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt
ASUS ZenFone 4 je vynikajúci smartfón, ktorý vie dobre fotiť. Dizajnovo je pekný a veľmi sa podobá na iné konkurenčné telefóny, najmä tie s iným systémom. Výkonovo je to vyššia trieda, hoci isté rezervy tu občas boli. ZenUI má totiž aktívny manažment na zrýchlenie najpoužívanejších aplikácií. Tie si vyberáte vy. Fotografovanie je to, čo nás zaujalo najviac. O tom, že najnovší ZenFone 4 vie fotiť, sme sa neraz presvedčili. Počas niekoľkotýždňového testovania to bol náš primárny fototelefón. Za kvalitu fotiek dávame ruku do ohňa.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.