Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská spoločnosť InoBat, ktorá vyvíja a vyrába inovatívne batérie do elektrických vozidiel, hlási viacero noviniek a približuje svoj posun v spustení výroby aj na Slovensku. Len prednedávnom spoločnosť oznámila, že výrobná linka na batérie od čínskej spoločnosti Wuxi Lead je po úspešnej validácii zabalená a pripravená na presun na Slovensko, konkrétne do Voderadov. Vyrobená bola pritom priamo na mieru potrebám InoBat-u.

„Presun linky z Číny na Slovensko sme odštartovali už koncom novembra minulého roka. Do Voderadov by mala doraziť v prvom kvartáli tohto roka. Aktuálne sa linka presúva lodnou dopravou zo Šanghaja do Hamburgu, odkiaľ poputuje železničnou dopravou na Slovensko,“ hovorí Peter Dubovský, Voderady site Director v spoločnosti InoBat.  „Presun výrobnej linky, ale aj jej montáž vo Voderadoch, pritom predstavujú veľmi náročný logistický proces,“ dodáva Dubovský

Aj napriek tomu sa však InoBat-u darí plniť jednotlivé kroky týkajúce sa presunu linky podľa vopred stanoveného časového harmonogramu. Samotný presun pritom zahŕňa množstvo potrebných krokov od nakládky vo výrobnom závode, cez prevoz do prístavu, vyčlenenie linky, až po dokumentáciu, nalodenie, vylodenie a samotnú montáž.Výrobná linka celkom prejde až 24 168 kilometrov, a to lodnou, cestnou aj železničnou dopravou.

„Výrobná linka váži až 308 000 kg, pričom sa preváža v 44 kontajneroch, z čoho 19 je gigakontajnerov. Náklad tiež obsahuje aj 20 kľúčových technológií, ktoré sú spoločne s výrobnou linkou zabalené v 274 špeciálnych drevených boxoch. Každá časť technológie pritom musí byť z Číny dodaná v presne stanovenej sekvencii a podľa presných a detailných podmienok. Jedná sa teda o náročnú logistickú misiu, na ktorej pracuje veľký tím InoBat aj Wuxi Lead odborníkov už niekoľko mesiacov,“ približuje ďalej Peter Dubovský.

Dodáva tiež, že už aj na samotnú výrobu linky v Číne dohliadal celý čas tím InoBat profesionálov, ale aj externých partnerov a poradcov. „Naši kolegovia boli v Číne 4 mesiace. Zároveň, vo Voderadoch sme už privítali tím odborníkov z Wuxi Lead, ktorí sa spoločne s našimi expertami budú podieľať na uvedení linky do prevádzky, a tiež na jej samotnej inštalácii. Budeme tu mať až 60 odborníkov a inžinierov z Wuxi Lead, pričom tu ostanú až do úspešného spustenia linky,“ uzatvára Dubovský.  

Hneď po príchode výrobnej linky do Voderadov prebehne aj jej inštalácia za špeciálnych a prísnych podmienok. Inštalovať sa bude vo februári, pričom skúšobná produkcia batérií by mala prebehnúť v marci, prípadne apríli. Aj napriek tomu, že linka ešte vo Voderadoch nestojí, InoBat už má niekoľko platiacich zákazníkov a generuje príjmy. „Zatiaľ batérie vyrábame u partnerov v Taiwane, po inštalácii linky výrobu presunieme do Voderadov. Predbežne máme celú výrobnú kapacitu už zarezervovanú do konca roku 2023,“ dopĺňa Pavol Krokoš, výkonný riaditeľ InoBat.

Dodal tiež, že aktuálne má InoBat podpísané kontrakty s dvomi kľúčovými odberateľmi: Lilium a Impact Clean Power Technology (ICPT). „Tieto kontrakty dosahujú hodnotu 575 miliónov eur na nasledujúcich 5 rokov, a to na odber približne 3 GWh,“ uzatvára.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.