Spoločnosť Philip Morris predstavila nové interaktívne laboratórium s názvom „SVET BEZ DYMU“. Stojí na námestí Eurovea vedľa sochy Štefánika a je bezplatne prístupná dospelej verejnosti. My sme sa v tomto laboratóriu boli pozrieť a prinášame naše dojmy. 

Laboratórium sa nachádza v blízkosti nákupného centra Eurovea

Cieľom laboratória je priblížiť dospelým fajčiarom a ich blízkym vedu a výskum, ktoré stoja za modernými bezdymovými nikotínovými alternatívami s názvom IQOS. Len pripomíname, že aj používanie bezdymových zariadení IQOS je zdraviu škodlivé a návykové. Chápeme ju ako alternatívu pre niekoho, kto sa nevie alebo nechce zbaviť zlozvyku z fajčenia, ale pritom nechce seba alebo svojich blízkych obmedzovať dymom alebo zápachom. Vedecké poznatky z tejto oblasti sú tu aj verejnosti dostupné zrozumiteľnou formou a má pomôcť pochopiť a vybudovať dôveru k menej škodlivým alternatívam v porovnaní s fajčením klasických cigariet. V tomto laboratóriu sa nachádza aj virtuálny vedec profesor Dohorel, ktorý je vašim sprievodcom touto výstavou.

V laboratóriu profesora Dohorela môžete vidieť jeho pokusy a najnovšie technologické poznatky týkajúce sa Sveta bez dymu

Spoločnosť Philip Morris International (PMI) sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet pritom venuje viac ako dvadsať rokov s ambíciou umožniť dospelým fajčiarom, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet, prechod na menej rizikový variant. Spoločnosť vo svojom švajčiarskom vývojovom centre zamestnáva viac ako 430 vedcov, inžinierov a expertov. Tí sa okrem výskumu podieľajú na klinických štúdiách v tabakovom a nikotínovom priemysle na svete.

Ako sme sa tu dozvedeli, menej ako polovica dospelých slovenských fajčiarov označuje za hlavnú príčinu škodlivosti fajčenia pre ľudské zdravie práve chemické látky, ktoré vznikajú počas horenia tabaku. Pritom sú to práve tieto látky, ktoré spôsobujú ochorenia spojené s fajčením. Podľa niektorých odborníkov je nikotín síce návykový a určite nie je bez rizika, ale hlavnou príčinou týchto ochorení je práve jeho horenie pri vysokej teplote.

Profesor Dohorel nám doslova osobne ukázal v prostredí laboratória aké sú hlavné riziká spojené s fajčením klasických cigariet a čo sa deje pri procese spaľovania tabaku. Zoznámili sme sa aj s hlavnými faktami o nikotíne, rovnako ako s princípmi fungovania moderných bezdymových alternatív v porovnaní s klasickými cigaretami a rozdielmi medzi nimi.

Na Slovensku vyvinuté laboratórium využíva najmodernejšie technológie, ako sú digitálne röntgeny a holografické boxy. V tomto laboratóriu je z technického hľadiska veľmi zaujímavé sledovať technológiu Motion Capture v praxi. V skutočnosti je totiž profesor Dohorel najatý herec s výborným hlasom.

Originálne na Slovensku vyvinuté laboratórium využíva najmodernejšie technológie, ako sú digitálne röntgeny a holografické boxy

Hercom je Peter Gecík a pohyby jeho tela, ale hlavne hlavy sa dokonale prenášajú do digitálneho modelu profesora. Tento sedí v miestnosti nad laboratóriom, na sebe má množstvo snímačov, ktoré zachytávajú jeho pohyb a prenášajú ho do podoby virtuálneho profesora. Toho potom sledujete na obrazovke v samotnom laboratóriu a priamo sa s vami rozpráva. Táto predstava je takmer dokonalá, už len za toto sa oplatí ísť pozrieť toto laboratórium. V prípade „Sveta bez dymu“ je tak využitie technológie Motion Capture posunuté až na možnosť živého rozhovoru s virtuálnou postavou a potvrdzujeme, že je to dokonalé.

Výstava je dospelej verejnosti prístupná od 8. do 26. mája 2021. S profesorom Dohorelom sa môžete zoznámiť aj na stránke www.svetbezdymu.sk.

Prinášame vám aj naše redakčné video z tejto prezentácie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.