ColorOS 14 je najnovšia verzia operačného systému, ktorý je založený na Androide 14. Umožňuje plne využívať služby Goolge a prichádza s optimalizovaným prostredím označeným ako Aquamorphic Design. Prvý telefón, ktorý používa ColorOS 14 v našom regióne je Find N2 Flip.

Kompletné využitie umelej inteligencie

Tento operačný systém je tesne previazaný s umelou inteligenciou a ľahko použiteľnými nástrojmi na zvýšenie bezpečnosti a ochrany súkromia Celkovo prináša 10 nových zvukových efektov, OPPO verí, že takto vylepší zážitok z používania telefónu. Nové efekty sú napr. pri prijatí novej SMS, notifikáciách zo sociálnych sietí a pod.

ColorOS 14 prináša aj vylepšený systém farebného podania používateľského prostredia. Farby sa inteligentne prispôsobujú stavu smartfónu, aktuálnej dobe ale aj obsahu na obrazovke. Malo by to viesť k intuitívnejšiemu pochopeniu informácií. Zobrazovanie je pomocou bubliniek v hornej časti displeja a panelov. Vo výsledku to menej ruší a pritom informuje o tom, čo sa s telefónom deje.

Nové AlwaysOn

V režime AlwayOn prináša ColorOS viacero zaujímavých animácií zameraných na zvieratá. Ďalšia možnosť je zameraná na znižovanie generovania CO2 a je tu aj možnosť zobrazovanie toho, koľko ste urobili počas dňa a krokov a koľko vám ešte zostáva do splnenia cieľa.

Vyššia efektivita

Hlavné zameranie ColorOS 14 je ale na tom, aby ste s telefónom pracovali produktívnejšie. Funkcia SmartTouch umožňuje určiť obsah ako je text, obrázky či video z rôznych aplikácií a umiestniť ich do akejsi schránky pre súbory, ktorú OPPO volá File Dock. Všetko sa realizuje pohybom prsta. Z tejto schránky môžete určený obsah prenášať a použiť pri tvorbe ďalších dokumentov. Tento obsah sa zároveň synchronizuje naprieč rôznymi zariadeniami (smartfón, tablet), ktoré sú registrované na rovnaké OPPO konto. File Dock výrazne zrýchľuje prácu, hlavne ak pracujete na viacerých zariadeniach.

Ďalšia nová funkcia umožňuje vybrať z jedného obrázku vyberať viaceré osoby alebo zvieratá. Celkovo sa môžu vyselektovať a uložiť až 3 takéto objekty z jedného obrázku a to je vo svete Android po prvý krát. Objekty sa dajú vyberať aj zo zastaveného videa. Táto funkcia sa zatiaľ ešte len pripravuje a v našom zariadení v dobe testovania nefungovala. Má sa tak stať na začiatku roka 2024.

Zvýšila sa aj výkonnosť celého systému. Na to je určená funkcia pod názvom Trinity Engine. Manažuje sa takto využitie pamäti RAM, ROM a CPU a OPPO tento proces nazýva vitalizácia. Pre ROM sa takto dá ušetriť až 20 GB priestoru. Realizuje sa to uvoľnením miesta v pamäti skomprimovaním dát a súborov prostredníctvom funkcií App Compression a File Compression. Pri lepšom využití RAM sa lepšie manažujú aplikácie v pozadí.

Ochrana súkromia

Ľudí samozrejme zaujíma aj zachovanie súkromia. ColorOS 14 tak zavádza novú funkciu označenú ako Picture Keeper. Táto funkcia má zabrániť aplikáciám v zneužívaní oprávnenia k vašim osobným fotografiám alebo videám. Napr. pre využívanie vašich fotiek prehliadačom Chrome môžete stanoviť možnosť Vždy sa opýtať.

Vyhodnotenie

Pri našom používaní môžeme potvrdiť, že práva s telefónom OPPO Find N2 Flip je naozaj rýchlejšia ako to bolo pri využití systému ColorOS 13. Zvykli sme si aj na funkmciu File Dock, pretože takto sa dobre dajú prenášať informácie aj medzi aplikáciami. ColorOS postupne príde aj do ďalších zariadení od OPPO.

Zdroje: vlastné, OPPO

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.