My sme sa na výstavu boli pozrieť tesne pred jej otvorením a prinášame naše dojmy.

Výstava COSMOS začína 1. októbra, otvorená je denne od 9:00 do 20:00 hodiny, vrátane víkendov. Posledný vstup je o 18tej.

Je to svetová výstava, ktorá mapuje pilotované lety do vesmíru od ich úplných počiatkov až po súčasné a aj plánované misie. Je usporiadaná chronologicky a začína na prvými letmi, za ktorými je vtedajší Sovietsky zväz.

Zistíte, ako to bolo keď sa do kozmu dostal ruský pes Lajka, americký šimpanz Enos a nakoniec aj prvá ľudská posádka, teda Jurij Gagarin. Je tu pekne vysvetlené, kto vlastne bol za prvými kozmickými loďami (Sergej Korolev) a ako sa to niekedy v 60-tych rokoch minulého storočia vlastne stalo skutočnosťou.

Postupne prechádzate k sálam, ktoré monitorujú americký vesmírny program, veľká pozornosť je venovaná výprava Apollo 13, ktorý asi poznáte z populárneho filmu. Výrok „Houston, máme problém“ sa stal odvtedy známy na celom svete.

Na tejto výstave zistíte, ako kozmonauti vo vesmíre žijú a nejde len o to, ako tu vykonávajú svoju činnosť, ale aj ako a čo jedia, pijú a tiež ako vykonávajú svoju potrebu. Údajne ide pri beztiažovom stave o mimoriadne komplikovaný úkon, pri ktorom sa využíva podtlak, odsávanie a čistenie vzduchu. Strava je pripravená tak, aby bola výživná, nedrobila sa a v tele po nej zostávalo čo najmenej odpadu. Údajne nie je vôbec chutná.

Prežijete aj naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry. Dotknete sa Mesiaca, vstúpte na palubu vesmírnej stanice, zažite najväčšie dobrodružstvo ľudstva na vlastnej koži. Odohráva sa na ploche viac ako 2000 m2.

Nájdete tu stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných vesmírnych letov od historického začiatku až k plánovaným misiám. Je tu teda ruský Sputnik ale aj americká raketa Mercury. Nás zaujal ruský Lunochod, obrovský model rakety Saturn alebo originál ruského Soyuzu. Zaujme aj výstava vesmírnych skafandrov. Najväčšiu pozornosť budú asi pútať časti vesmírnych lodí a vesmírnych staníc či časť riadiaceho strediska v Houstone.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Riadenie vesmírnej misie z Houstonu

Pri vstupe dostane každý návštevník dostane Kartu kozmonauta s menom a príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvie ďalšie podrobnosti v priestoroch výstavy. Pre deti je pripravený Detský náučný chodník, vďaka ktorému sa deti nielen zabavia, ale zároveň načerpajú množstvo nových vedomostí. Vesmírny program sa takto naučia oveľa ľahšie ako v škole. Aj je možné, že najviac ich zaujme interaktívny Cosmocamp, ktorý je súčasťou výstavy a aj si môžete vyskúšať výcvik kozmonautov. Dostanete pritom okuliare pre virtuálnu realitu a cítite sa ako v kozme. Pripravte sa na pomerne verný zážitok.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Suveníry z vesmíru

Počas našej návštevy sme mali možnosť stretnúť sa aj s prvým slovenským kozmonautom, Ivanom Bellom. Hovoril nám napr. o tom, že pri pristávaní sa počíta s tým, že loď môže pristáť kdekoľvek na svete. Kozmonauti musia byť na to pripravení a ich pristávací skafander váži aj cez 100 kg. V ňom sú schopní prečkať veľkú zimu aj mimoriadne teplo, je tu aj výbava na prežitie. Skafander na výstup do otvoreného vesmíru je navyše vybavený aj pretlakovacím systémom, ktorý dokáže udržať kozmonauta pri živote. Tento váži takmer 200 kg. Videli sme aj niektoré osobné veci, ktoré mal kozmonaut Bella so sebou na ruskej vesmírnej stanici Mir.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Brigádny generál Juraj Bella pri našom rozhovore

Nám sa veľmi páčil notebook, ktorý používali kozmonauti vo vesmíre a tiež fotoaparát Hasselblad, ktorým sa po prvý krát fotografoval povrch mesiaca.

Cena vstupu je pre dospelého 13 eur počas pracovných dní a 15 eur počas víkendov. Dôležité je, že existujú školské a rodinné vstupy. K dispozícii je aj audiosprievodca, ktorý je vo forme QR kódu a stiahne sa takto do vášho mobilného telefónu. Podčiarknuté a sčítané, je to pekná výstava a je tu program povedzme na dve hodiny.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Riadiaci pult v modernej vesmírnej lodi

Zdroje: vlastné, Cosmos

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.