Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon Photo Gallery uvádza výstavu fotografií víťazov Nikon Photo Contest, medzinárodnej fotografickej súťaže, ktorá patrí medzi tie najvýznamnejšie už od roku 1969.

V niekoľkých kategóriách prinesie víťazné snímky od profesionálnych aj amatérskych fotografov z celého sveta. Hlavná téma „Celebration“ (Oslava) pripomína 100. výročie založenia, ktoré spoločnosť Nikon oslavuje práve tento rok. Výstava fotografií začne vernisážou 2. októbra 2017.

Odborná porota vybrala jedného víťaza ceny Nikon 100th Anniversary Prize (Cena 100. výročia spoločnosti Nikon) a jedného víťaza ceny Grand Prize (Hlavná cena). Udelená bola aj cena Award for the Most Popular Entry (Cena pre najpopulárnejší príspevok), ktorá je výsledkom hlasovania účastníkov súťaže.

Víťazkou ceny 100. výročia spoločnosti Nikon sa stala pôvodom talianska fotografka Annamaria Bruni so svojou fotografiou Pozdrav slnku. „Touto fotografiou vzdávam akýsi osobný hold môjmu milovanému Egyptu, ktorý je dnes už viac ako 10 rokov mojim domovom. Zámerom tejto fotografie bolo vyjadrenie pokoja a mieru ako ‚oslavy‘ prostredníctvom obrazu ženy modliacej sa pred oknom,“ popisuje Annamaria Bruni.

S veľkým nadšením odbornej poroty získala Hlavnú cenu (Grand Prize) fotografia Prestávka čínskeho fotografa Yuan Yuan Tian. Výjav pracovníkov železiarne na pracovnej pauze ohodnotil hlavný porotca Neville Brody slovami: „Fotografia odkazujúca na klimatické zmeny a nutnosť ‚prestávky‘ od industriálnych prác a znečisťovania ovzdušia zobrazuje tieto obavy veľmi intenzívne a použitím čiernobielej fotografie tento efekt ešte viac dramatizuje. Robotníci zahalení vo vlnách dymu sú ožiarení lúčmi slnka, ktoré sa rozprestierajú do neznáma. Na okraji vidíme otvorené dvere a za nimi strom, čo nám pripomína nutnosť chrániť prírodu. Ikonickosť tohto výjavu možno uplatniť v tomto zmysle kdekoľvek na svete. Nádherné, dramatické a silné.“

Cenu pre najpopulárnejší príspevok získal Dorte Verner z USA so svojou Miznúcou metódou rybárčenia Mokenov. Dynamická fotografia zachytávajúca domorodca, ktorý skáče z lode priamo do vody s oštepom, je odkazom z tichého sveta zabudnutých. Získala najviac z celkového počtu 7065 hlasov.

Na výstave bude okrem toho možno vidieť aj víťaznú fotografiu mladej slovenskej fotografky Anny Opinovej. Tá zvíťazila v kategórii Next Generation Award, teda v kategórii pre nádejných fotografov do 30 rokov. Svoj čiernobiely výjav zobrazujúci muža s cigaretovým dymom prekrývajúcim jeho tvár nazvala ako „Záhadný“. Mužovi totiž cez dym nevidíme do tváre, preto fotografia vyvoláva pocit zvedavosti. „Fotografia ma oživuje, osviežuje a pretvára moje bytie. Fotografovaním môžem zažívať, dýchať,“ píše na svojom webe Anna. Jej fotografii dali porotcovia prednosť pred ďalšími 76-tisícmi snímkami.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 31. 10. 2017

Značky: