Samsung konto je dnes spoločným menovateľom zariadení od tejto firmy. V tomto článku ukážeme, ako šikovne dokážete prepojiť slúchadlá, tablet a smartfón tak, aby ste z toho mali čo najväčší úžitok.

Tiež ukážeme, ako ľahko sa dajú vyhľadať veci, ktoré sa radi strácajú – napr. slúchadlo umiestnené mimo puzdra, smartfón, inteligentné hodinky alebo trebárs aj obyčajné kľúče. A na ich hľadanie vám stačí mať pri sebe smartfón či tablet, rovnako sa dajú vyhľadať z akéhokoľvek počítača s pripojením na internet.

Všetko ukazujeme názorne aj v našom videu:

Skladacie telefóny

Poďme ale pekne po poriadku. Samsung predstavil rad nových skladacích telefónov Galaxy Z Fold3 5G a Flip3 5G a sú to šikovní pomocníci. Zatiaľ čo Fold3 je kombinácia telefónu a povedzme tabletu, Flip3 je dobre vyzerajúci telefón V-čkového typu, ktorý si pohodlne vložíte do vrecka alebo kabelky.

Smartfón Galaxy Z Fold3 5G pri našom teste
Smartfón Galaxy Z Fold3 5G pri našom teste

My k týmto telefónom používame bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds2, ktoré majú výbornú kvalitu zvuku a nastaviteľný systém odhlučnenia vonkajšieho okolia. Rovnako do našej výbavy patrí tablet Galaxy Tab S7+, na ktorom sa veľmi dobre sledujú alebo aj strihajú videá.

Jednoduché pripajanie nositeľných zariadení

Slúchadlá alebo hodinky z rodiny Galaxy stačí po ich vybalení z krabice vlastne len položiť do blízkosti Galaxy smartfónu alebo tabletu a samé požiadajú o pripojenie. Detaily nastavenia pripojenia môžete určiť v aplikácii Galaxy Wearable.

Automatické nájdenie slúchadiel cez telefón Galaxy Z Fold3 5G
Automatické pripojenie slúchadiel cez telefón Galaxy Z Fold3 5G

Nasledovanie zvuku z tabletu na smartfón a späť

Ideálne sa však šikovaná spolupráca Galaxy zariadení vysvetľuje na tom, ako sa automaticky zmení pripojenie slúchadiel medzi telefónom a tabletom. Uvažujme bežný prípad z praxe, že sledujeme video na tablete a zvuk počúvame cez pripojené slúchadlá. Je to „pohodka“, kedy si vychutnávate dobrý obraz a ešte lepší zvuk.

Scenár prechodu pripojenia slúchadiel z tabletu na smartfón
Scenár prechodu pripojenia slúchadiel z tabletu na smartfón

Následne nech prichádza volanie na váš mobilný telefón pripojený k vášmu Samsung kontu. V tejto chvíli sa tak slúchadlá od tabletu odpoja a pripoja na smartfón. Takto s telefónom a slúchadlami pohodlne zrealizujeme telefonický hovor a po jeho ukončení sa vraciame späť k sledovaniu videa. Slúchadlá sa tak odpoja od telefónu a sami pripoja na tablet, pričom sa pokračuje v prehrávaní videa presne na tom mieste, kde sme jeho sledovanie predtým prechodne ukončili.

Podmienkou na úspešné zrealizovanie tohto scenáru je použitie rovnakého Samsung konta na všetkých zúčastnených zariadeniach a pripojenie na rovnakú Wi-Fi sieť. Tieto podmienky sa v domácnosti alebo na pracovisku veľmi ľahko dajú splniť.

Hľadanie stratených vecí

Každý už niečo stratil a tak dobre vie, že strata býva nepríjemná. Teraz sa však dajú stratené veci vyhľadať. V aplikácii SmartThing Find vidíte na tablete alebo na smartfóne, kde sa vaše zariadenia nachádzajú. Pokiaľ je to možné, dajú sa zariadenia prezvoniť a takto na seba upozorniť. To sa dá urobiť napr. so slúchadlami ale aj hodinkami, pokiaľ majú stále nabitú batériu.

Aplikácia SmartThing Find a určenie polohy na mape. Zdroj: TOUCHI9T
Aplikácia SmartThing Find a určenie polohy na mape. Zobrazuje sa naposledy známa poloha zariadení.

Veci mimo produkcie Samsung sa dajú nájsť pomocou inteligentného prívesku SmartTag+. Ten obsahuje aj UWB komunikáciu, a preto sa veci mechanicky prichytené k nemu (napr. kľúče) dajú nájsť pomocou zadného fotoaparátu v spárovanom smartfóne či tablete. Je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako vyhľadať stratené veci.

Hľadanie prívesku SmartTag+ pomocou zadnej kamery v smartfóneZdroj: TOUCHIT
Hľadanie prívesku SmartTag+ pomocou zadnej kamery v smartfóne

Inteligentné hodinky

Ako inteligentné hodinky používame v redakcii Galaxy Watch4 Classic. Tie samozrejme poskytujú informácie o vašich zdravotných funkciách a parametroch, ale je tu aj novinka a to možnosť priamo cez hodinky ovládať spárovaný Samsung televízor. Osobne využívame napr. scenár vypnutia televízora. Hodinky máme totiž obyčajne na sebe, a teda netreba v noci hľadať diaľkové ovládania, ale vypnúť televízor sa dá aj priamo cez hodinky.

Vypnutie televízora cez hodinky Galaxy Watch4
Vypnutie televízora cez hodinky Galaxy Watch4

Jednotlivé scény pre pripojené zariadenia sa pritom jednoducho tvoria v aplikácii SmartThings. Veľmi dobrou vlastnosťou je, že táto aplikácia podporuje napr. aj systém Android Auto a tak sa dá napr. príchod domov autom zmeniť na automatické rozsvietenie svetiel na ceste alebo otvorenie garážových dvier. V rámci aplikácie SmartThing sa dajú ovládanie aj zariadenia z inteligentnej domácnosti, ktoré nie sú od firmy Samsung.

Zariadenia a scény v aplikácii SmartThings
Zariadenia a scény v aplikácii SmartThings

Na inteligentných hodinkách je v rámci ekosystému výhodná vlastnosť v tom, že nemusíte so sebou všade nosiť nabíjaciu kolísku. Na Galaxy telefónoch (vrátane skladacích) je totiž možné nastaviť režim bezdrôtového zdieľania energie a tak stačí hodinky len položiť na vhodné miesto na telefóne a nabíjanie sa ihneď začne. Na cestách mimo domovu už používame výhradne tento spôsob nabíjanie hodín. Vyhnete sa tak strate nabíjacej kolísky.

Bezdrôtové zdieľanie energie medzi Galaxy telefónom a hodinkami
Bezdrôtové zdieľanie energie medzi Galaxy telefónom a hodinkami

Vyhodnotenie

Z uvedeného predstavenia jasne vyplýva, že Galaxy zariadenia dokážu vzájomne dobre spolupracovať a vy tak ako ich majiteľ môžete profitovať z ich celkovej úžitkovej hodnoty. Napr. prepojenie slúchadiel medzi tabletom a smartfónom je jasným dôkazom, že aj pokročilejšie funkcie sa dajú zrealizovať tak, že to naozaj bude fungovať na prvé zapojenie a stabilne.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.