Výmena starého smartfónu za nový je stále pravidelnejší a častejší cyklus, pričom už nie je pravidlom, že ten starý smartfón ešte niekomu posunieme, resp. predáme

Samozrejme, nemusí ísť výlučne o výmenu z potreby mať niečo nové alebo výkonnejšie, aj keď je to najčastejší dôvod. Často sa totiž stáva, že aktuálne používaný smartfón sa poškodí, čo je pri modernom materiálovom vyhotovení väčšiny zariadení čoraz častejší prípad.

To znamená iba jedno, že takmer v každej domácnosti sa nachádza také miesto, kde sa tieto nepoužívané a poškodené zariadenia skladujú a čakajú na, no väčšinou na nič, možno tak na presun z bodu A do bodu B. To však môžete zmeniť. Stačí sa trošku rozpamätať, aké elektronické zariadenia ste aktuálne alebo v minulosti potrebovali a či by sa nedali nahradiť práve takýmito nevyužitými smartfónmi. Kamera, monitor detí, živý obraz, Wi-Fi hot-spot a mnohé iné. Aj staršie alebo mierne poškodené smartfóny sú vhodné na vytvorenie rôznych „systémov a zariadení“. Stačí, aby sa dali zapnúť, aby fungoval displej (dotyková plocha), a tiež kamera a mikrofón. Pri špecifickom využití príde vhod aj GPS, o tom však inokedy.

Teraz sa pozrieme na to, ako jednoducho spraviť zo starých smartfónov (smartfónu) perfektnú detskú pestúnku. Keďže je to pre mňa aktuálna téma, hľadal som spoľahlivú a jednoduchú aplikáciu, ktorá funguje bezproblémovo. Netrvalo to dlho a našiel som takú. Treba však mať na pamäti, že takéto a podobné aplikácie vyžadujú prístup na internet, resp. domácu Wi-Fi sieť, čo by nemal byť problém. Vyžaduje to aj táto aplikácia, ktorá má príznačný názov – BabyCam a je dostupná pre Android a iOS zariadenia zadarmo.

Najlepšie je to, že po jej stiahnutí takmer nič nenastavujete, všetko funguje automaticky, pričom to natívne prednastavenie je takmer dokonalé. Celý postup a aktivácia má nasledovné kroky. Po stiahnutí aplikácie je potrebná registrácia, ktorá môže byť cez mail alebo pomocou Facebook konta. Následne je všetko pripravené na použitie. Samozrejmosťou je, že ak chcete aplikáciu používať, musí byť nainštalovaná na viacerých iOS alebo Android zariadeniach, teda minimálne dvoch.

Po aktivácii sa zobrazia dve ikony – Baby station (detská stanica) a Parent Device (rodičovská stanica). Baby station je zariadenie, ktoré bude snímať obraz a zvuk. Parent Device je zariadenie, na ktorom sledujete obraz a počúvate, či sa v miestnosti niečo nedeje. Po priradení úloh pre zariadenia sa spárujú za pomoci vygenerovaného kódu, ktorý vytvorí rodičovská stanica, pričom na detskej stanici ho treba potvrdiť.

V tomto momente je celé nastavenie kompletné a vidíte obraz z detskej stanice. Na rodičovskom zariadení sú tri ikony – kamera, mikrofón a reproduktor. Keďže aplikácia podporuje obojsmerné audio, tak môžete nielen počuť, čo sa v monitorovanej miestnosti deje, ale sa aj napr. dieťaťu vzdialene prihovoriť (Zdravý rozum však káže, aby bol rodič vždy na blízku, v tzv. bezpečnej zóne a nenechával dieťa v žiadnom prípade doma osamote).

Na detskej stanici máte na výber, či bude obraz sledovať predná alebo zadná kamera, pričom sa displej na tomto zariadení po pár sekundách vypne, aby sa šetrila batéria, a tiež aby nebolo dieťa rušené svetlom. Prenos obrazu však neustále pokračuje. Ak smartfón zamknete, prenos sa preruší. Prenášaný obraz je HD kvalite, ale záleží aj na konkrétnom zariadení. Na detskej stanici nič viac neprispôsobujete. Rodičovská stanica má primárne zapnuté iba sledovanie obrazu, pričom aktívne monitorovanie zvuku sa zapína kliknutím na ikonu reproduktora. Ak je však táto možnosť vypnutá a detská stanica registruje zvuk alebo plač, objaví sa na ikone reproduktoru pulzujúce upozornenie červenej farby, že bol zachytený zvuk.

Ak chcete šetriť batériu aj na rodičovskej stanici, tak kliknutím na ikonu kamery vypnete sledovanie obrazu, pričom však nestratíte prehľad o tom, či dieťa spí alebo plače. Ak bude zachytený akýkoľvek zvuk, na ploche sa vám zobrazí veľká výstraha, že sa niečo deje. Ak aplikáciu vypnete, príde vám notifikácia. Zvuk zachytáva aplikácia, resp. použitý smartfón veľmi dobre, pričom vie pomerne dobre rozlíšiť, či ide o zachytenie bežných zvukov alebo plaču. Výhodou je aj to, že na rodičovskej stanici vidíte zostatok batérie na detskej stanici, ktorú odporúčame mať neustále pripojenú k nabíjačke, nakoľko má aplikácia pomerne vysokú spotrebu energie, čo je ale pri takomto prenose normálne.

Medzi ďalšie výhody patrí možnosť pripojenia viacerých zariadení (detských staníc) súčasne, medzi ktorými sa prepínate. Celkový počet nie je uvedený, ale v mojom prípade to boli tri zariadenia súčasne. Taktiež je možné kedykoľvek zameniť detskú stanicu za rodičovskú a opačne. Asi najväčším benefitom je to, že aplikácia pracuje na báze cloudu a detskú stanicu pripojenú na domácu Wi-Fi sieť môžete monitorovať aj vzdialene, cez mobilné dáta alebo inú Wi-Fi sieť, čiže odkiaľkoľvek. Páči sa mi aj to, že ak je náhodou Wi-Fi sieť nestabilná a detská stanica bude odpojená zo siete, dostanete ihneď upozornenie – notifikáciu.

S touto aplikáciou v spojení s akýmkoľvek smartfónom máte svoje ratolesti vždy pod kontrolou, pričom funguje úplne bezchybne a stabilne, čo ma prekvapilo najviac. Nevýhodou je iba to, že  snímaný obraz putuje niekde na nejaký cloud, čo nie je vždy príjemný pocit. Podľa vývojárov je tento prenos zabezpečený, ale predsa to stojí za zamyslenie. Zaujal ma aj fakt, že tak dobre fungujúca a stabilná aplikácia je zadarmo, aj keď som sa v popise dočítal, že iba dočasne. Čo je ale myslené tým – dočasne – je nevedno, nakoľko ju požívam pomerne dlho a stále bez akýchkoľvek obmedzení. Hľadal som aj platenú verziu a pod., ale v obchode s aplikáciami ani na webe nič nie je.

Aplikáciu BabyCam si zadarmo stiahnete kliknutím na odkazy nižšie

Google Play
App Store

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE