Certifikáty s overením organizácie umožňujú autentizáciu servera, s ktorým komunikujete. Táto možnosť pri doménových certifikátoch úplne chýba.

Certifikáty s overením organizácie majú nezastupiteľné miesto v ekosystéme TLS certifikátov. Hlavné prínosy OV certifikátov oproti DV certifikátom sú nasledovné:

  • Údaje v certifikáte umožňujú autentizáciu majiteľa certifikátu. Sú overené certifikačnou autoritou, a teda im môže návštevník veriť
  • Po prvotnom overení spoločnosti a domén je certifikát vydaný okamžite, overenie platí 27 mesiacov
  • Nie je nutné prácne potvrdzovať všetky domény pred vydaním ako pri DV certifikátoch.

Certifikáty s overením spoločnosti (OV), ako už názov napovedá, obsahujú overené informácie o držiteľovi. Návštevník webu si ich môže zobraziť a skontrolovať, s kým komunikuje. Ak od vás bude vyžadovať nejaký web osobné údaje alebo iné citlivé informácie, odporúčame preveriť jeho identitu v certifikáte a ak identifikovaný nie je, tak web nepovažovať za dôveryhodný.

Certifikáty s overením organizácie sa používajú najčastejšie v komerčnej sfére a pri weboch, kde je potrebná aspoň základná dôvera. Na dôvere je predsa biznis založený a nie je náhoda, že napríklad pri weboch bánk a internetovom bankovníctve nájdete vždy výhradne EV certifikát s rozšíreným overením, ktorý je najdôveryhodnejší a ponúka najľahšiu autentizáciu prevádzkovateľa.

Certifikáty s OV a EV overením sa spoliehajú na overenie, ktoré vykonala certifikačná autorita a tá si ho samozrejme pamätá. Prvý OV certifikát získate typicky do jedného či dvoch dní, ale ďalšie certifikáty pre ten istý subjekt už získate obratom, rovnako ako prípadné znovuvydanie. To výrazne šetrí váš čas.

Ing. Peter Tomaščík
špecialista na bezpečnostné SSL certifikáty, www.sslmarket.sk

Značky: