Operačný systém, ktorý si z času na čas vyslúžil veľkú kritiku. Zaznamenal aj svetlejšie obdobia a my si ich zhrnieme v tomto článku. Dalo by sa povedať, že skutočnú revolúciu priniesol až Windows 10.

Vyberali sme z hlavných verzií systémov pre bežných používateľov. Edíciám špeciálne určeným pre servery sme sa nevenovali. Tých bolo niekoľko a obsahovali zameranie na podnikové použitie a servery. Z hľadiska technických parametrov sú jasne zamerané na rozšírenú podporu hardvéru a všeobecne ich sledovali experti vo svojej oblasti.

Možno ste sa stretli s názvom Windows Server 2003, no medzi širokou verejnosťou tieto systémy presvišťali bez väčšej pozornosti.

Windows 3.1 – 22. máj 1990

Systém, s ktorým sme sa v našich končinách stretli najčastejšie. Snáď až o tejto verzii sa dá povedať, že je to plnohodnotný systém. Hoci stále potrebuje MS-DOS na to, aby fungoval. Obsahoval niektoré doteraz známe programy ako napríklad MS Paint (Kreslenie). Nielen dnes, ale aj vtedy boli k dispozícii tzv. edície systémov.

Kto chcel vylepšené sieťové možnosti, mal k dispozícii edíciu Windows for Workgroups. O niekoľko mesiacov neskôr bol k dispozícii aj Windows NT 3.x, ktorý bol zameraný na firemných používateľov. NT ako New Technology podporoval súborový systém NTFS. Ten je dostupný vo Windows doteraz, avšak inovuje sa a je dostupných niekoľko verzií. Windows NT bola edícia, ktorá vychádzala z tohto systému a bola zameraná na multitaskingové operácie. Vyšla v edícii Server a Workstation.

Kľúčové vlastnosti

  • Lepšia podpora CPU Intel 386
  • Multimediálne funkcie a rozšírená podpora CD-ROM, kariet Sound Blaster atď.
Takto vyzeral Windows 3.1, mnohí si tento systém ešte pamätáte

Takto vyzeral Windows 3.1, mnohí si tento systém ešte pamätáte

Windows 95 – 24. august 1995

Legendárny systém, ktorý sa vypína tlačidlom Štart. Vtipov okolo Windows 95 bolo mnoho, avšak predstavoval veľkú revolúciu v ovládaní počítača a technológie Plug & Play. Ponuka Štart sa objavila prvýkrát v histórii. Systém vyšiel v niekoľkých aktualizáciách, posledná bola označená ako Windows 95 C (OSR2.5) a obsahovala legendárny Internet Explorer 4.0.

Integráciou IE 4 do Windows 95 sa systém podobal na už vydaný systém Windows 98. Z pohľadu jeho vlastností a toho, ako vyzeral, išlo o znamenitý upgrade a premenu systému. Aplikácie bežali podstatne rýchlejšie ako na predchádzajúcej verzii.

V tomto prípade sa Windows NT 4.0 podobal zase na Windows 95 a bol vydaný v júli 1996, približne rok po vydaní verzie Windows 95. Celkovo existovali štyri edície tohto systému.

Kľúčové vlastnosti

  • Podpora 32-bitových aplikácií
  • Plug & Play pre zariadenia
  • Neskôr podpora USB rozhrania
Ponuka Štart vo Windows 95 predstavovala veľkú revolúciu

Ponuka Štart vo Windows 95 predstavovala veľkú revolúciu

Windows 98 – 25. jún 1998

O tomto systéme sa písalo, že ak nemáte internet, nie je nutné, aby ste naň prešli. V tejto dobe ste totiž mohli žiť aj bez internetu. Previazanosť s internetom a výrazný posun vpred logicky nechal mnohých produkovať takéto správy. Je to ale v poriadku, vtedy to bola revolúcia a multimediálny systém prekonávajúci naše očakávania. Hoci niektorí mali prinajlepšom jednu ISDN linku.

Systém priniesol vylepšenie Prieskumníka, spracovania multitaskingu ako aj stabilnejšie jadro systému. Svetlo sveta uvidel aj tzv. Second Edition. Vizuálny skok z Windows 95 sa nedá poprieť. Určite ste si všimli dvojfarebný gradientný pruh záhlavia okien.

Systém obsahoval Internet Explorer 5.0, technológiu Active Desktop a vylepšené sieťovanie. Stále však nebol taký stabilný, ako by si mnohí priali. Bol to však systém vhodný aj na hranie hier, a to bolo rovnako aj v tých časoch veľmi dôležité.

Windows Millenium (september 2000) bola jedným slovom katastrofa. Systém, ktorý priniesol menšie vizuálne zmeny, vylepšenú podporu hardvéru a kompatibility, no bol príliš náročný. Nehovoriac o Windows Media Player, ktorý bol v tomto systéme ohlásený s veľkou pompou.

Bol ale taký žravý na systémové prostriedky, že ste tak či tak skončili pri Winampe. Kto mal výkonný počítač, možno na Millenium prešiel. V opačnom prípade ste ale skutočne prechod nepotrebovali.

Kľúčové vlastnosti

  • Úzke previazanie Prieskumníka s Internet Explorerom
  • Active Desktop
  • Podpora multimediálneho hardvéru
  • Mierna stabilita systému
Windows 98 bol skvelý a veľmi pekný. Najmä však podstatne stabilnejší

Windows 98 bol skvelý a veľmi pekný. Najmä však podstatne stabilnejší

Windows 2000 SP4 – 17. február 2000

Toto bol systém, ktorý ste mohli používať namiesto Windows 98. Avšak v domácnostiach sa veľmi nerozšíril, a tak bolo jeho používanie na podnikových počítačoch alebo notebookoch. Prinášal podporu NTFS, rozšírené možnosti práce v sieťových skupinách a celkovo inú hierarchiu vnútornej stavby systému. Áno toto bol super stabilný Windows 98 pre profesionálov. Windows 2000 interne označený aj ako Windows NT 5.0.

Hlavnou výhodou tohto systému bol príchod technológie Active Directory, čo je vlastne takmer celé prerobenie doménového systému použitého vo Windows NT 4.0. Na tomto systéme ste sa mohli zahrať aj hry vďaka podpore najnovšej verzie DirectX. Mnoho technológií z Windows 2000 sa používa dodnes.

Kľúčové vlastnosti

  • Príchod Active Directory
  • Vysoká stabilita systému
  • Dostupný aj ako edícia pre dátové centrá
Windows 2000 bol skvelý systém na prácu, no v domácnostiach ste ho moc nevideli. Tam vládli 98-ičky

Windows 2000 bol skvelý systém na prácu, no v domácnostiach ste ho moc nevideli. Tam vládli 98-ičky

Windows XP – 25. október 2001

Vizuálny nástupca Windows 98 a najzásadnejšia premena vzhľadu systému Windows po Windows 95. Technologicky prevzal mnoho vlastností z Windows 2000. Systém prinášal podporu vlastného firewall, no až v Service Pack 3. To bol posledný kompletný opravný balíček pre tento systém a tvoril jeho zásadnú súčasť. Niečo podobné ako nová verzia či napríklad v prípade Windows 98 to bola Second Edition.

Systém priniesol lepšiu stabilitu, oddelenie profilov pre viac používateľov na jednom počítači a ochranu svojho jadra ako takého. Systém Windows XP bol široko podporovaný ako systém, ktorý je najlepšou voľbou na hranie hier. Výrobca vylepšil aj inštaláciu nového hardvéru a kompatibilitu zariadení.

Stabilita systému bola poznateľne na lepšej úrovni a do systému sa nedalo len tak zasahovať, ako v prípade minulých klientskych verzií. Oddelené časti, kam iné programy nesmeli pristupovať či už na disku alebo v pamäti jednoznačne zvýšili stabilitu. Keď už sme spomínali Internet Explorer, tak štandardnou súčasťou bola jeho šiesta verzia.

Systém, ktorý si používatelia tak veľmi obľúbili, že je dodnes nainštalovaný na zhruba 1 % počítačov. V čase najväčšieho rozmachu v rokoch 2001 – 2006 bol na 400 miliónoch počítačoch. Systém, ktorý okrem iných vlastností preslávilo aj pozadie zvané Bliss Hill.

So systémom však vedeli poriadne zatriasť škodlivé kódy Code Red, Nimda, SQL Slammer a Blaster. Možno si pamätáte, ako ste si nainštalovali čerstvý Windows XP a po pripojení do internetu sa o niekoľko minút zobrazilo varovanie, že sa o minútu reštartuje. Pred prvým pripojením ho bolo treba najprv zaplátať vydanou opravou na špecifikované škodlivé kódy. Systém ale pomerne dobre odolával.

Kľúčové vlastnosti

  • Radikálne zmenený a vrelo prijatý dizajn
  • Ochrana proti sieťovým útokom
  • Zjednodušený systém zdieľania súborov
  • Najlepšia podpora pre hráčov
  • Windows XP a jeho zmena rozhrania bola na vtedajšiu dobu veľkolepý krok

    Windows XP a jeho zmena rozhrania bola na vtedajšiu dobu veľkolepý krok

Windows Vista – 30. január 2007

Také Millenium po verzii XP. Systém nebol dobre prijatý, no aj tak ho mnohí mali v rámci nových počítačov. Rozhranie Aero Glass vyžadovalo bezchybnú podporu grafickej karty, čo by nebol až tak problém. Priesvitné rozhranie však nebolo to, čo mnohí potrebovali.

Robiť snímky obrazovky na tomto rozhraní však bolo podstatne ťažšie, nakoľko ste mali presvitajúce aplikácie. Niežeby bolo vidno do iných okien, ale pôsobilo to rušivo. A tak bola najistejšia cesta spustiť Poznámkový blok na celú obrazovku a naň potom umiestniť nemaximalizovanú aplikáciu a z nej si spraviť obrázok.

Systém bol opäť o niečo náročnejší, no to bol každý. Je to téma, ktorá sa často pretriasala, no aj Windows 98 vyžadoval výkonnejší počítač ako Windows 95. O tomto kolobehu by sa dalo baviť pri každej verzii systému. Systém pokračoval v nastolenej tradícii a prinášal vylepšenia bezpečnosti, mimo iného zaviedol aj tzv. Kontrolu používateľských účtov.

To je to okno, ktoré vám stmaví obrazovku a zobrazí hlásenie o možnosti niekam dáta zapisovať, najčastejšie pri inštalácii nových programov. Používatelia ho však hromadne vypínali, čím deaktivovali jedno z najvýraznejších zlepšení systému.

Interne sa označoval ako Windows NT 6.0, bol dostupný v niekoľkých edíciách, priniesol nové hry, inovovaný Media Player a pre tento systém boli vydané dva hlavné Service Packy.

Kľúčové vlastnosti

  • Priehľadné rozhranie Aero Glass a nové
  • Zrýchlenie štartu systému
  • Vylepšenie detekcie hardvéru a riešenie problémov
Imitácia skleneného rozhrania sa však príliš neujala

Imitácia skleneného rozhrania sa však príliš neujala

Windows 7 – 22. október 2009

Slávny systém, ktorý sa podobne ako XP používa dodnes. Nemá oficiálnu podporu aktualizácií, ak si ich nezaplatíte. To na „nefiremné“ licencie však spraviť nemôžete. Stále je nainštalovaný na zhruba 18 % počítačoch. Inovoval svoje rozhranie, zmiernil presklený efekt a bol v prvom rade podstatne stabilnejší.

Grafické spracovanie, stabilita a zmysluplné, nie však radikálne navrhnuté možnosti priniesli jeho široké prijatie verejnosťou. Mohli ste prichytávať okná k okrajom a rozdelili sa na polovicu obrazovky, podpora pre virtuálne disky alebo opätovný dôraz na zrýchlenie štartu alebo spustenia z režimu hibernácie.

Toto všetko znamenalo viac či menej viditeľné zlepšenia. Rovnako to bol systém vhodný na hranie hier a podobne ako iné systémy Windows, aj tento vo svojom čase znamenal najlepšiu voľbu. Popravde, toto sa Windows týkalo všeobecne a platí to dodnes.

Kľúčové vlastnosti

  • Stabilita systému a podpora hardvéru
  • Vizuálne vyladené rozhranie
  • Praktické zlepšenia sieťových funkcií
  • Zlepšenie virtualizácie
Windows 7 bol a stále je veľmi obľúbený systém. Mnohí ho už ale nechali za sebou a prešli na vyššiu verziu

Windows 7 bol a stále je veľmi obľúbený systém. Mnohí ho už ale nechali za sebou a prešli na vyššiu verziu

Windows 8 / 8.1

Nedoladený, nelogický a vlastne tomuto systému nemá zmysel venovať priveľa priestoru. Ponuka Štart na celú obrazovku bola absurdita. Ak systém vypnete cez ponuku Štart a najprv sa z účtu neodhlásite, rozmiestnenie ikon sa neuloží. Nelogických krokov a nedorobených funkcií, ktoré v minulosti fungovali, tu bolo viac. Tento systém si vyslúžil kritiku na úrovni Windows Vista.

Windows 8 ako pokus na používateľoch. Nekonzistentný, nedorobený, problémový. V očiach mnohých taká horšia Vista

Windows 8 ako pokus na používateľoch. Nekonzistentný, nedorobený, problémový. V očiach mnohých taká horšia Vista

Windows 10

Toto bol konečne systém, na ktorý sme čakali. Popravde, ak ste odkázaní na Windows 8 / 8.1, Windows 10 sa neviete dočkať. Prvý systém, na ktorý ste mohli prejsť zadarmo bez poplatku. Mal a stále má rôzne chybičky, no je to vyladený systém, s vysokou stabilitou.

Dobre sa používa, kritizujeme „hŕŕ´systém“ aktualizácií. Bezpečnostné aktualizácie berieme, ale neustále v systéme niečo meniť a dvakrát za rok hlavné aktualizácie naozaj dnes nepotrebujeme. Niekedy ich našťastie veľmi nevidno a výrobca sa sústreďuje na vnútorné vylepšenia.

Je to veľmi dobrý systém, keby vyzeral ako Windows 7, prijali by sme ho bez výhrad. To je len odbočka k fungovaniu psychiky nás mnohých. Systém je ale dobre prispôsobený na zariadenia s dvomi displejmi, dotykové zariadenia, ovládanie perom atď. Naozaj, Windows 10 je systém, ktorý sa oplatí mať a pokiaľ možno aktualizovaný.

Možno ešte keby Microsoft spravil niečo s notifikáciami, ktoré sa len hromadia v skrytej časti a pravdepodobne ich nikto nečíta. Plány o tom, že sa centrum bude meniť už Microsoft naznačil. Keď nič iné, pomohlo by aspoň vizuálne stvárnenie notifikácií na úrovni Android alebo iOS.

Inak je to systém, ktorý odporúčame. Tiež by sme používali Windows 7, ale bezpečnosť je nielen pre nás dôležitá a Windows 10 vám ju poskytne. A nakoniec je to systém, ktorý sa najlepšie opravuje po havárii. Žiadne inštalačné médium ani problémy s tým, ako ho vlastne opraviť. Sám navrhne opravu, ak nesprávne nabehne alebo sa mu nepodarí spustiť.

Keď výrobca prestane blázniť so zmenami a prehadzovaním prvkov a neustálymi modifikáciami na vizuálnej vrstve, bude toto najlepší Windows, aký ste kedy mohli používať.

Kľúčové vlastnosti

  • Zmena prehliadača z Internet Explorer na Edge
  • Extra stabilita a sieťová bezpečnosť
  • Podpora širokého spektra zariadení, rýchle rozpoznanie HW
  • Funguje na rôznych aj menej štandardných notebookoch
Windows 10 stále prechádza zmenami, čo je značne otravné. Je to ale dobrý systém, ktorý odporúčame používať

Windows 10 stále prechádza zmenami, čo je značne otravné. Je to ale dobrý systém, ktorý odporúčame používať

Prečítajte si aj:

Windows 11: Vyskúšali sme novú verziu. Pozrite sa, aký je naozaj

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.