Spoločnosť Western Digital zorganizovala v Prahe medzinárodné stretnutie, aby ukázala svoje jesenné tromfy.

Počas prvého dňa sa rozoberal dizajn externých diskov My Passport, druhý deň patril dlhoočakávaným SSD diskom pod značkou WD.

Externé disky ako umelecké dielo

Dizajn nových externých diskov My Passport je úplne prepracovaný, rozšírili sa ich kapacity, rozhranie USB 3.0 však ostalo nezmenené. Balenie diskov je v darčekovej krabici, je to ideálny darček na Vianoce. Maximálna predávaná kapacita disku My Passport je 4 TB. Súčasťou dodávky je disk, prepojovací kábel, kožený prívesok na batožinu a návod. Na disku nájdete aj softvér na archiváciu dát a ich ochranu heslom (256-bitové hardvérové šifrovanie dát).

Okrem verzie pre operačný systém Windows existujú tieto disky aj pre MacOS – My Passport for Mac. Tento je formátovaný pre MacOS a kompatibilný so softvérom Time Machine. S podobným dizajnom prídu aj vyhotovenia diskov z rodiny My Book, ktoré dosahujú ešte vyššiu pamäťovú kapacitu až do 8 TB. Cena disku My Passport a May Passport for Mac začína na úrovni 79,99 dolára.

Rôzne farebné vyhotovenia diskov My Passport Ultra

Rôzne farebné vyhotovenia diskov My Passport Ultra

Farebné vyhotovenie My Passport je červené, modré, žlté, oranžové, biele a čierne. Nový dizajn umožňuje stabilné držanie disku v ruke, nehrozí tu jeho vyšmyknutie. Disk je prispôsobený konštrukciou aj obalom na tvrdé pády. My Passport for Mac aj My Book sa dodávajú v čiernej farbe.

Suhas Nayak zo SanDisk práve vysvetľuje, ako je to s dlhodobou spoľahlivosťou nových SSD diskov od WD

Suhas Nayak zo SanDisk práve vysvetľuje, ako je to s dlhodobou spoľahlivosťou nových SSD diskov od WD

Ďalšie predstavenie patrilo SSD diskom. Pripomeňme, že spoločnosť Western Digital kúpila firmu SanDisk, a teda vlastní aj výkonnú technológiu SSD diskov. Teraz prináša na trh dva typy SSD diskov – WD BlueWD Green. Sú to úplne prvé SSD disky, ktoré sa objavili pod značkou Western Digital. A je to nástup poriadny, tieto disky totiž ašpirujú na najlepšie riešenie na trhu. Pritom existuje aj riešenie pre používateľov, ktorí potrebujú šetriť. Určené sú ako primárne disky do notebookov alebo desktopov, prípadne ako rozšírenie už existujúceho pamäťového systému. Western Digital ich prináša vo vyhotovení 2,5-palcových SATA diskov alebo ako moderné M.2 riešenie. Disky majú aj certifikáciu zaručujúcu spoľahlivosť údajov – stredná doba medzi poruchami (MTTB) je až 1,75 milióna hodín (okolo 15 rokov). Spolu s diskami prichádza aj softvér WD SSD Dashboard na monitorovanie výkonu a ostávajúcej kapacity diskov.

Disky WD Blue sú konštruované na vysoké zaťaženie

Disky WD Blue sú konštruované na vysoké zaťaženie

Výkonnejšie riešenie WD Blue je určené na náročný multitasking a vysoký objem spracovávaných dát. Pamäťová kapacita je 250 GB, 500 GB a 1 TB a to pre oba form faktory – 2,5-palcový disk alebo M.2. WD Blue ponúka rýchlosti čítania 545 MB/s a zápisu 525 MB/s. Ceny sú podľa kapacity od 79 po 299 dolárov.

Výkonnejší SSD disk WD Blue s odolnosťou až 400 TBW

Výkonnejší SSD disk WD Blue s odolnosťou až 400 TBW

WD Green sú lacnejšie z SSD noviniek pod značkou WD. Prichádzajú s kapacitou 120 a 240 GB. Aj v tomto prípade je vyhotovenie ako 2,5-palcový disk tak aj M.2. Rýchlosť čítania je 540 MB/s, pri zápise je to 405 MB/s. Toto vyhotovenie však príde na trh neskôr. Na oba typy SSD poskytuje výrobca až trojročnú záruku. Všetky predstavené produkty podrobíme aj redakčnému testovaniu.

WD Green bude existovať ako 2,5 disk alebo M.2 modul

WD Green bude existovať ako 2,5 disk alebo M.2 modul

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.