Externý disk mnohí z vás poznajú. Teraz je tu niečo špeciálne.

WD má v portfóliu disk s označením WD_BLACK D30, ktorý je priamo určený na hry. Resp. je určený ako úložisko, ktoré pripojíte k hernej konzole a budete ho používať ako rozšírenie pôvodného úložiska. Rovnako tak sa dá použiť aj s počítačom a hry si môžete inštalovať priamo na tento disk. Je to produkt zo série BLACK a tak je jasné, že ide o prémiový segment pre domáceho spotrebiteľa.

Zdroj: Samuel Hindy

Scenáre

Toto je disk, ktorý sa má vyrovnať vášmu internému disku. Ak sa aj priamo nevyrovná, má poskytnúť rýchle dátové prenosy a reakcie. V praxi to znamená, že má byť použiteľný ako rozumné rozšírenie interného úložiska konzole alebo počítača bez toho, aby ste si všimli, že je hra uložená na inom než systémovom disku. Dobre, toto tvrdenie nemusí byť vždy pravdivé, no ide o to, aby ste na disk umiestnili také giganty ako GTA V alebo napríklad Microsoft Flight Simulator.

Pripojenie

Disk sa pripája k USB-A 3.2 alebo ho môžete pripojiť k portu USB-C. Na to, aby ste využili jeho plný potenciál v počítači, je potrebné mať práve port so správnym štandardom. Nie všetko, čo je USB-A, je automaticky 3.2. V špecifikácii počítača alebo notebooku sa dá vidieť, o aký typ portu ide. Je ale jasné, že disk je kompatibilný aj s inými štandardmi. Pokojne ho môžete pripojiť k USB-A 2.0 a bude fungovať. Výrobca pribaľuje USB-C kábel na USB-A kábel. Je to z dôvodu kompatibility s hernými konzolami PS 4/5 alebo Xbox X/S.

Zdroj: Samuel Hindy

Disk je stavaný na náročné používanie a výrobca mu dáva trojročnú záruku. Dá sa umiestniť do stojana, no celkovo ide o malý disk (96 × 35 × 58 mm). Zmestí sa vám do dlane. Najväčšie na ňom je vlastne šasi spracované tak, aby plnilo účel chladenia. Úzky LED svetelný pásik nijako neruší a jemne pulzuje pri používaní disku.

Rýchlosti

Prenosové rýchlosti boli vynikajúce a tento disk je vhodný aj na zálohovanie ohromného objemu dát. Nebol síce rýchlejší ako interný disk môjho testovacieho notebooku. Ten mal totiž dvaapolkrát vyššie prenosové rýchlosti. WD_BLACK dosiahol v mojich testoch rýchlosť 934,5 MB/s pri čítaní a 844 MB/s pri zápise. Vyskúšal som záťažové meranie, aby bolo vidno zahrievanie disku.

Zahrievanie je počas niekoľkominútového prenosového testu niečo, čím sa netreba veľmi zaoberať. Pri kopírovaní 400 GB dát mal len raz výraznejší prepad rýchlosti na polovicu, avšak o niekoľko sekúnd sa rýchlosť kopírovania pohybovala v jeho rozsahu s rozdielom niekoľko desiatok MB/s od najvyššej rýchlosti.

crystaldiskmark

Verdikt

WD_BLACK D30 je disk, s ktorým nemôžete spraviť chybu. Je ideálny všade tam, kde potrebujete mať rýchly prístup k dátam. Na inštaláciu herných súborov alebo pri spracovaní videa na externom disku. Či už ho použijete s počítačom alebo hernou konzolou, vždy dostane maximálny výkon.

Na výber je v troch veľkostiach a to 500 GB , 1 a 2 TB. 1 TB verzia je o 70 eur drahšia, 2 TB verzia je dvojnásobne drahšia od 1 TB. Ak by ste teda zvažovali aj cenovú výhodnosť, najviac sa oplatia prvé dva pamäťové varianty.

Zdroj: Samuel Hindy

Cena: 109,90 eur

Zapožičal: Western Digital

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.