Spoločnosť Western Digital usporiadala v rámci svojho európskeho turné zastávku aj v Prahe. My sme sa boli pozrieť na ich nový SSD disk s označením WD Black SN750 NVMe, ktorý si môžete kúpiť aj vo verzii 2 TB. Ale budete si musieť na to aj našetriť. Na trh príde aj so špeciálnym chladičom (heat sink).

DOPLNENÉ: Z predstavenia sme pripravili aj video

Ide o druhú generáciu vysokovýkonných SSD diskov s označením WD Black SN750 NVMe a ide o disky vo formáte M.2. Teda sú to disky do herných notebookov ale aj do herných PC. Pamäťová kapacita je 250 GB, 500 GB, 1 TB a 2 TB. Disky práve prichádzajú na trh do Európy, spočiatku sa bude predávať verzia bez špeciálneho chladiča. Na tlačovej konferencii boli uvádzané ceny platné na americkom trhu. Tu treba upozorniť, že podľa zvyklostí v USA ide o ceny bez miestnej dane. Inými slovami, ceny v eurách budú vyššie.

Verzia s chladičom má podľa predstaviteľov WD udržiavať stabilnú rýchlosť práce aj teplotu. Takto vylepšený disk umožní hráčom spoľahnúť sa na vysoký výkon aj v tých n najnáročnejších hrách. Kapacita disku je pritom tiež veľmi dôležitá, lebo moderné hry zaberú pokojne 100 GB  úložnej kapacity. A investície hráčov do výkonného hardvéru sú naozaj značné.

Western Digital vybral pre nové disky čiernu farbu, pretože je to aktuálne synonymum pre maximálnu rýchlosť.

Tradičné SSD disky NVMe pre to, aby zaistili vysoké rýchlosti čítania a zápisu údajov sú navrhované tak, aby na udržanie prevádzkovej teploty v prijateľnom rozsahu obmedzili svoj výkon. Nový SSD disk WD Black SN750 NVMe s chladičom od firmy EKWB však odvádza teplo tak, že k takémuto obmedzeniu v praxi nedochádza a to dlhodobo.

Western Digital pridal do softvérového rozhrania aj špeciálny Gaming Mode a tento je určený práve pre disk SN750 NVMe. Jeho zaradením sa obmedzí prechod disku do režimu nízkeho výkonu až do tej miery, kedy by už hrozilo zničenie disku. K tomuto stavu by v bežných tepelných podmienkach však nemalo nikdy dôjsť.

Predstavitelia spoločnosti Western Digital pripravili aj porovnanie výsledkov jednotlivých SSD diskov pri hrách, avšak bez udania konkrétnych konkurenčných modelov v porovnaní. Druhá generácia je založená na vlastnej technológii 3D NAND, firma použila aj vlastný hardvér a ovládače. To je podstatný faktor, ktorý umožňuje jednotlivé komponenty detailne zladiť. Mimochodom, rovnako postupuje aj konkurenčný Samsung.

Kľúčový faktor je naozaj chladenie, do ktorého vkladajú predstavitelia WD veľké nádeje. Nový disk poskytuje vysoké rýchlosti sekvenčného čítania (až 3470 MB/sek v prípade kapacity 500 GB a 1 TB) a zápisu (až 3000 MB/sek v prípade 1 TB modelov). Navyše sa nový disk chváli aj vysokou dátovou priepustnosťou, kedy náhodné čítanie dosahuje hodnôt 515 000 IOPS, hodnoty náhodného zápisu potom sú 560 000 IOPS (u 1 TB disku).

Zaujímavé hodnoty rýchlosti čítania a zápisu sa dosahujú pri rôznej kapacite disku, pričom ako ideálna voľba vychádza kapacita 1 TB. Nové disky umožňujú dosahovať vyšších hodnôt odpovede systému pri prístupe k viacerým priečinkom súčasne v rôznych umiestneniach disku pri spúšťaní ďalších úrovní hier a vyžaduje menej času pri priebežnom ukladaní dosiahnutej úrovne hry.

Tento disk vyskúšame a budeme vás informovať o výsledkoch.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.