Western Digital reaguje na potrebu neustále vyššieho objemu dát, ktorý treba ukladať. Nová architektúra prinesie vyššiu hustotu zápisu dát. Detaily predstvil Western Digital na tlačovej konferencii.

Pripravované disky OptiNAND

Počas online tlačovej konferencie HDD Reimagine event predstavila firma novú architektúru pevných diskov posilnenú o flash pamäť. Táto architektúra vyžíva technológiu OptiNAND a je schopná optimalizovať a integrovať pevné disky HDD spoločne so vstavanou flash pamäťou iNAND.

Prvé produkty využívajúce túto novú architektúru poskytnú kapacitu 2,2 TB na jednu platňu a rozšíria kapacitný nárast technológie ePMR  (Energy-assisted Perpendicular Magnetic Recording). Nové disky ďalej využívajú technológiu TSA s trojstupňovým aktuátorom (triple-stage actuator) a HelioSeal. Western Digital už dodáva vzorky nového 9-platňového pevného disku ePMR s kapacitou 20 TB rozšíreného o flash pamäť s technológiou OptiNAND.

Nové disky posilnené o flash pamäť s technológiou OptiNAND

Na rozdiel od hybridných diskov, kde sa flash pamäť používa na uloženie používateľských dát, je nová architektúra iná a umožňuje pokroky u viac dimenzionálnych ukladacích technológií. Pridaním vertikálne integrovanej pamäte iNAND do diskov HDD prinášajú disky rozšírenú kapacitu, výkon a spoľahlivosť.

Medzi hlavné prednosti predstavenej technológie patrí:

  • Kapacita: Disk pracuje lepšie vďaka vylepšenému firmwaru a využíva výhody rozšírených metadát, ktoré boli uložené do pamäte iNAND. To umožní vo výsledku vyššiu hustotu záznamu a viac stôp na palec (TPI)
  • Výkon: Latencia disku je opäť vylepšená optimalizáciou firmwaru s ohľadom na dosiahnutie nižšej nutnosti obnovy chýb pri stopách (ATI) a obmedzení potrieb dodatočných zápisov do vyrovnávacej pamäte
  • Spoľahlivosť: Takmer 50-krát viac dát môže byť uchovaných v prípade náhleho zlyhania napájania (EPO).

Táto architektúra podporí technologickú cestovnú mapu diskov HDD na niekoľko generácií. Disky HDD ePMR s technológiou OptiNAND dosiahnu v druhej polovici tejto dekády kapacitu 50 TB.

Dostupnosť

Disky s novou architektúrou doplnenou o flash pamäť s technológiou OptiNAND budú dostupné v portfóliu diskov a ukladacích platforiem v tomto roku.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.