Nech je situácia okolo tohto komunikátora varovaním pre všetkých, ktorí si ohýbajú zmluvné podmienky tak, ako sa hodí práve im.

WhatsApp sa snaží komunikovať celú situáciu ako veľké nedorozumie zo strany verejnosti. Zmena podmienok používania vždy vyvoláva otázky, viac otázok ako odpovedí, to aj pre ich neúmernú dĺžku a absenciu vyznačenia častí, ktoré sa menili, pribudli alebo z podmienok vypadli. Toto ale nie je jediná firma, až na pár výnimiek to takto robia všetci.

Firma na svojom blogu zverejnila ďalší príspevok vysvetľujúci, ako to s ochranou osobných údajov naozaj je a bude.

Dôvodom má byť posunutie platformy na možnosti nakupovania, no je logické, že začnú zbierať viac údajov. Meta dáta sú potrebné na to, aby ste mohli uskutočňovať nákupy. Toto by nebol hlavný problém. Aplikácii viac poškodilo to, že ju vlastní Facebook. Tiež aj to, že nové podmienky bolo pôvodne potrebné odsúhlasiť do 8. februára. Firma ale dáva odklad a definitívny termín bude až 15. mája.

Aplikácia má na svojej stránke prehľadné vysvetlenie toho, ako pristupuje k téme súkromie. Situácia okolo tohto komunikátora bola rýchlo predostretá aj kvôli tomu, že WhatsApp už patrí Facebooku. Zatiaľ sa nepotvrdil priamy únik dát, za ktoré by niesla spoločnosť nepriamu zodpovednosť (priamu určite nenesie, ako sa dočítate v podmienkach používania). Preto je potrebné celú situáciu vyvážiť aj v prospech aplikácie.

Jej zastúpenie skrátka spravilo chybu v tom, že precenili naivitu svojich používateľov. Niektorí sa o meta dáta budú zaujímať a niektorí nie. Rovnako autor článku bude používať túto aplikáciu, nie však na prenášanie dôverných informácií.

To ale platí pre mnohé ďalšie aplikácie na trhu. Nemá zmysel sa na WhatsAppe ešte viac voziť, pripravované úpravy patria k bežnému životnému cyklu, viac osvety by však pomohlo. Nie je tu predpoklad, že by používatelia s novými podmienkami nesúhlasili.

Rozvírila sa hladina prachu, ktorý postupne usadne a je celkom isté, že aplikácia viac ako inokedy bude po drobnohľadom odbornej verejnosti a expertov na bezpečnosť.

Zdroj: WhatsApp

Prečítajte si aj:

WhatsApp nebudete môcť bez nových podmienok použiť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.