Nedávno obmedzil skupinové preposielanie správ.

WhatsApp pokračuje v boji s hoaxmi. V apríli obmedzil skupinové preposielanie správ, ktoré výrazne znížilo šírenie dezinformácií. Stále však platí, že používatelia si môžu medzi sebou posielať hoaxy – ide to pomalšie, ale dá sa to.

A práve preto WhatsApp spustil novú funkciu, ktorá umožní rýchlo skontrolovať pravdivosť správy priamo z rozhrania chatu. Nová funkcia je dostupná vo vybraných krajinách – v Brazílii, Taliansku, Írsku či Španielsku a to v mobilných aplikáciách a webovej verzii. Nie je známe, kedy sa nová funkcia rozšíri do ďalších krajín a kedy bude k dispozícii aj u nás.

Keď sa tak stane, vedľa správy s webovým odkazom sa objaví ikona lupy (viď. titulný obrázok). Stačí na ňu kliknúť a používateľovi sa zobrazia výsledky vyhľadávania, ktoré sú zamerané na posúdenie dôveryhodnosti správy. WhatsApp verí, že takýmto spôsobom dokáže zvýšiť povedomie ľudí. A hoci nezabráni šíreniu hoaxov, aspoň sa pokúsi naučiť ľudí, aby si overovali fakty.

Zdroj: WhatsApp

Prečítajte si aj:

WhatsApp mení pravidlá. Je tu koniec neobmedzeného preposielania správ

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit