Predbehla aj Messenger.

Aplikácia WhatsApp dostáva obmedzenie na preposielanie správ. Ide o reakciu na nekontrolovateľné šírenie najmä rôznych hoaxov a poplašných správ. Kým Messenger by takúto funkciu mal ešte len priniesť, WhatsApp ju už má implementovanú. Podľa servera The Verge platia dneškom nové pravidlá. Správy, ktoré budú označené ako veľmi preposielané čiže budú posielané viac ako piatich ľuďom, sa budú môcť poslať po novom iba jednej osobe.

To bude mať dosah aj na posielanie vtipných obrázkov a videí, avšak mohlo by to spomaliť šírenie hoaxov. Facebook ako vlastník aplikácie je presvedčený, že to bude mať priaznivý dopad na to, čo sa jeho komunikačnou sieťou šíri.

Štatistiky, ktoré má WhatsAppu umožňujú vidieť, ako rýchlo narastá sledovanie niektorých informácií, práve tým, že sa dajú hromadne preposielať. Doteraz ste mohli jednu správu poslať 256 ľuďom a boli časy, kedy ani nebolo označené, že išlo o preposlanú správu.

Aj kvôli rýchlemu šíreniu správ došlo v minulosti k incidentom v Indii a davovému násiliu. Nenávistné správy by tak tiež dostali „po nose“ a bolo by ťažšie šíriť propagandu zamaskovaniu za rôzne výroky v obrázku. WhatsApp okrem toho daroval sumu 1 milión USD organizácii International Fact-Checking Network na overovanie faktov.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Messenger obmedzí preposielanie správ

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.