Tento raz je v hľadáčiku známy obchodný reťazec.

Nie je tu žiadna spojitosť, no WhatsApp ako úspešná a najmä teda rozšírená platforma na komunikáciu, zvyšuje šancu podvodníkov. O to viac, že správa vám príde z vami uloženého kontaktu. Nie je tu žiadny preklep, ani chyba, skrátka kontakt vám niečo zazdieľa. Podobne ako pri fotografiách alebo preposielaných linkoch.

Na pohľad by sa mohlo javiť, že bude ťažšie identifikovať správu ako podvod, no v tomto smere je vám WhatsApp nápomocný. Ten totiž zobrazuje zároveň link, kam odkaz pod správou vedie. Teda ťuknutím ste boli oboznámený, že cieľový web nebude ten, ktorý patrí Lidlu.

Po ťuknutí na link sa zobrazí stránka s možnosťou vyhrať darčekovú poukážku. V našom prípade sme na tretí pokus objavili v jednom balíčku takúto poukážku. Na to, aby ste ju podľa slov tohto podvodu získali, je treba informáciu o tejto súťaži preposlať ďalej a to pred uplynutím časového limitu.

Na ten vás stránka upozorňuje. Odoslať treba na 5 skupín alebo 20 priateľov. Vyskúšali sme to dvakrát a v oboch prípadoch sa potvrdila výhra až na tretí pokus.

Na spodku stránky sú aj komentáre, falošné. To ak by ste mali pochybnosti, že vyhrať môže každý a je to podvod. Komentáre informujú o tom, že niektorí nič nevyhrali. To vás má utvrdiť v tom, že je to pravé a vaša výhra nie je naprogramovaná.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Takto jednoducho sa dá zablokovať WhatsApp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.