Sme radi, že sa niekto tejto téme venuje. Veľkú silu však majú používatelia a tí ako prví musia brať ohľad na svoje súkromie.

Spoločnosť Facebook bola obvinená z viacerých porušení právnych predpisov Európskej únie o ochrane spotrebiteľa v dôsledku svojich pokusov prinútiť používateľov aplikácie WhatsApp, aby prijali kontroverzné zmeny podmienok používania platforiem na zasielanie správ. Išlo okrem iného o vyhrážanie, že aplikácia prestane fungovať, ak do 15. mája neakceptujú aktualizované podmienky používania. Informácie o tejto téme priniesol portál TechCrunch.

Skupina BEUC so svojimi ôsmimi členmi podala sťažnosť Európskej komisii a európskej sieti spotrebiteľských orgánov. V tlačovej správe uvádza: „Sťažnosť je kvôli vytrvalým, opakujúcim sa a dotieravým oznámeniam, ktoré tlačia používateľov k prijatiu aktualizácií zásad spoločnosti WhatsApp.“ Skupina ďalej uvádza, že ide o opakovane vyvíjaný tlak na používateľov.

Používatelia prakticky nemali na výber a podmienky museli odsúhlasiť. Tiež treba dodať, že WhatsApp upozornil na to, čoho sa podmienky týkajú, aby boli čo najzrozumiteľnejšie pre používateľov. Nebude čítať ich správy, ale strojovo ich analyzovať za účelom lepšieho cielenia reklamy.

Súkromie ale defacto skončilo. To, ak vychádzame z premisy, že ste v nejaké na WhatsApp verili. Skupina BEUC ale ďalej dodáva, že neboli jasné a zrozumiteľné. Spočiatku naozaj nie a vznikali okolo nátlaku na potvrdenie nových podmienok mnoho nejasností. A netreba zabúdať, že WhatsApp patrí spoločnosti Facebook.

Hovorca WhatsApp sa vyjadril, že žaloba BEUC je založená na nesprávnom pochopení účelu aktualizácie podmienok ich služby. Tiež hovorí o tom, že nové podmienky nemajú za cieľ začať zdieľanie dát z aplikácie WhatsApp s aplikáciou Facebook.

Európska komisia sa bude zaoberať, nakoľko boli porušené práva používateľov a aký dopad bude mať novelizácia podmienok používania na používateľov. Je už viac ako zrejmé, že kontrolné orgány majú snahu chrániť súkromie používateľov. To však len v prípade zberu dát spoločnosťami, ktorých služby využívajú. Nie však vo vzťahu medzi používateľom a štátom.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Zablokovali vám WhatsApp? Aplikácia ponúkne spôsob ako ho odblokovať

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.