Nebude už potrebné otvárať aplikáciu.

V každodennej komunikácii sa objavuje obrovské množstvo spamu, ktorý používateľom moderných technológií čoraz viac znepríjemňuje život. Je pritom jedno, či používate smartfón, tablet alebo počítač, vždy sa nájde správa, ktorá sa chce infiltrovať do vašej komunikácie. Celkom bežne sa môžete stretnúť s praktikami podvodníkov, ktorí vám odpisujú cez rôzne komunikačné kanály, napríklad na inzerát, keď predstierajú záujem o kúpu. Pomerne rozšírené sú aj podvodné správy z rôznych “inštitúcií a bánk”.

Našťastie aj vývojári aplikácii používajú oveľa účinnejšie filtre a nastavenia, čím chránia používateľov ich aplikácií. Okrem toho je spustená aj pomerne účinná osveta, čiže pozorní používatelia sa nenechajú už tak ľahko oklamať. Je tu však aj ďalší problém spojený so spamom, ktorý zahŕňa blokovanie tejto komunikácie a jej následné mazane. Práve tento pridružený problém rieši nová funkcia v aplikácii WhatsApp. WhatsApp síce neudáva trendy v boji proti spamu, ale nová funkcia uľahčuje spravovanie spamu priamo na uzamknutej obrazovke.

WhatsApp je na jednej strane veľmi populárny, ale zároveň aj veľmi otvorený, keďže je prepojený s telefónnym číslom používateľa. To znamená, že ktokoľvek, kto získa vaše číslo, vás môže na tejto platforme aj kontaktovať. To sa dá samozrejme zneužiť podvodníkmi s nekalými praktikami.

WhatsApp v prípade cudzích čísel síce zobrazuje varovné upozornenia hneď pod kontaktnými informáciami odosielateľa, ako aj Blokovať alebo Pridať do kontaktov, avšak na požadovaný úkon (pridať alebo zablokovať) musíte otvoriť konverzáciu, ktorej sa to týka.

WhatsApp však informuje, že nová funkcia umožní blokovať neznámy kontakt priamo na uzamknutej obrazovke, alebo na paneli upozornení. WhatsApp môže zobraziť aj sekundárnu výzvu na nahlásenie kontaktu. Ak chcete kontakt nahlásiť, jednoducho kliknite na políčko možnosti Nahlásiť kontakt a potom na tlačidlo Blokovať.

Ak tak spravíte, tak WhatsApp získa prístup k piatim posledným správam odosielateľa, čím platforme poskytnete cenné informácie v boji proti spamu. Hoci nejde o prelomovú funkciu, tak rýchlejšie blokovanie spamu ušetrí niekoľko drahocenných minút vášho času. 

Funkcia by mala byť dostupná pre všetkých používateľov v priebehu najbližších dní.

WhatsApp umožní zablokovať spam oveľa rýchlejšieZdroj: WhatsApp
WhatsApp umožní zablokovať spam oveľa rýchlejšie

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.