Požiadavky na Wi-Fi sú čoraz väčšie.

Najnovší štandard Wi-Fi 6 bol vyvinutý s cieľom zvýšiť efektívnosť 2,4 GHz a 5 GHz spektra, na ktoré sa používatelia už desaťročia spoliehajú. Keďže používame čoraz viac zariadení, nie je ojedinelé, že môžeme časom zaznamenať výrazné spomalenie prenosu.

V snahe o rýchlejšiu a výkonnejšiu generáciu vysokorýchlostného prenosu údajov, Wi-Fi Alliance predstavila nové 6GHz spektrum s označením Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E obsahuje všetky výhody svojho predchodcu – napríklad lepší výkon, zníženú latenciu a vyššie dátové rýchlosti, ibaže v novom pásme 6 GHz. Vďaka sieti Wi-Fi 6E budú môcť používatelia využívať 14 ďalších kanálov 80 MHz a 7 ďalších kanálov 160 MHz, ktoré znížia preťaženie a vyniknú pri využívaní aplikácií a služieb s veľkou šírkou pásma. To znamená, že používatelia uvidia výrazne lepší výkon pri streamovaní videa vo vysokom rozlíšení, používaní virtuálnej reality a hraní na cloudových platformách, ako je napríklad Stadia.

Wi-Fi 6E bude musieť ešte prejsť regulačnou kontrolou, než bude k dispozícii pre verejnosť. Wi-Fi Aliancia dúfa, že akonáhle bude schválená – možno začiatkom tohto roka – výrobcovia budú môcť rýchlo integrovať kompatibilitu 6 GHz do svojich produktov. Analytici sa domnievajú, že prvými zariadeniami budú prístupové body pre spotrebiteľov (bezdrôtové smerovače) a smartfóny, za ktorými budú nasledovať prístupové body pre podniky.

Zdroj: Wi-Fi Alliance

Prečítajte si aj:

Byton: Nekupujte Teslu, máme lepší a lacnejší elektromobil. Poznáme jeho cenu a dojazd

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.