Cloudová herná platforma bude v prvej fáze dostupná iba v niektorých vybraných krajinách.

Spoločnosť Google svoju revolučnú hernu platformu Stadia prvýkrát predstavila už v marci. Hlavnou výhodou služby je, že si budú môcť hráči zahrať na svojom monitore, televízore alebo smartfóne aj veľmi náročné hry a nebudú pritom potrebovať žiaden drahý hardvér. Podľa spoločnosti zvládne Stadia grafický výpočtový výkon až 10 TFLOPS. Včera spoločnosť k tejto novinke poskytla aj ďalšie potrebné informácie.

Služba bude dostupná od novembra v týchto krajinách: Belgicko, Fínsko, Kanada, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo a USA.

Stadia bude dostupná v dvoch úrovniach – Stadia Base bude dostupná úplne zadarmo a za Stadia Pro si hráč priplatí každý mesiac 9,99 dolára. Verzia Stadia Base bude v ponuke iba počas roka 2020, pričom aj pri predplatnom Stadia Pro bude počas tohto roka platiť pomerne prísne pravidlo. Pokiaľ bude chcieť hráč používať túto verziu, je potrebné si zakúpiť balík Stadia Founder Edition za 129 dolárov.

Tento štartovací balíček je už dostupný v Google Store. V predobjednávke sa nachádza limitovaná edícia ovládača v prevedení Night Blue Stadia, Chromecast Ultra, trojmesačné predplatné Stadia Pro, vrátane prístupu k Destiny 2: The Collection. Je možné získať aj Buddy Pass, vďaka ktorému poskytnete priateľovi takisto 3 mesačný prístup k Stadia Pro.

Aký je hlavný rozdiel medzi Base a Pro?

Základná verzia umožňuje streamovanie v rozlíšení 1080p a ponúka stereofónny zvuk, zatiaľ čo pri platenej verzii je možné si hry užívať v rozlíšení až 4K HDR pri 60fps, vrátane priestorového zvuku 5.1. Jediná podmienka pre využívanie tejto Pro konfigurácie je, aby ste mal dostatočne rýchly internet (35 Mbps). Cloudovú hernú platformu je možné používať aj s 5 Mbps pripojením pri základnom nastavení.

V prípade, že budete používať Stadiu Base alebo Pro a nezakúpite si aktuálne žiaden vyšší balíček, nebudete mať vo svojom portfóliu žiadnu dostupnú hru. To znamená, že aj za mesačný poplatok 9,99 dolára pri Stadia Pro si budete musieť priplatiť za každý herný titul, ktorý budete chcieť hrať. Samozrejme pre Stadia Pro sú prisľúbené pravidelne vydávané voľne dostupné hry a limitované ponuky, ktoré pri Stadia Base nebude možné získať.

Dostupné hry pre platformu Stadia

Týchto 31 titulov bude k dispozícii hneď od oficiálneho spustenia: Dragon Ball Xenoverse 2, Doom Eternal, Doom (2016), Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood, Destiny 2, Get Packed, Grid, Metro Exodus, Thumper, Farming Simulator 19, Baldur’s Gate III, Power Rangers: Battle for the Grid, Football Manager, Samurai Shodown, Final Fantasy XV, Tomb Raider: Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider, NBA 2K, Borderlands 3, Gylt, Mortal Kombat 11, Darksiders Genesis, Assassin’s Creed: Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising a The Crew.

Stadiu bude možné využívať priamo v prehliadači Chrome, televízoroch vybavených Chromecast Ultra s použitím ovládača Stadia a smartfónoch (zatiaľ) Pixel 3, 3XL, 3a a 3a XL. Neskôr by sa mohli pripojiť dokonca aj zariadenia spoločnosti Apple. Ovládač Stadia bude dostupný aj samostatne za 69 dolárov vo farebnom prevedení – Just Black, Clearly White a Wasabi.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Toto bude veľké: Google predstavil svoju hernú platformu Stadia, môže zmeniť celý priemysel

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.