Mesh systémy sú budúcnosťou kvalitného internetového pripojenia pre väčšie domácnosti a menšie firmy.

Efektívne a bez káblov totiž riešia nedostatky Wi-Fi routerov a extenderov. Súprava jednotiek dokáže vytvoriť jednotnú Wi-Fi sieť s jedným heslom, ku ktorej sa môže pripájať mnoho zariadení súčasne, a to aj v miestach, kde štandardné riešenia zlyhávajú. Prinášame súhrn najčastejších otázok a odpovedí týkajúcich sa mesh systémov.

H50G
H50G

Aká je rýchlosť pripojenia k Wi-Fi mesh sieti?

Štandardné mesh systémy podporujú vysokorýchlostný internet. Súčasné jednotky podporujúce dvojpásmovú sieť so štandardom Wi-Fi 6 umožňujú prenos dát kombinovanou rýchlosťou až 3 Gb/s. A to je výrazne viac, než je rýchlosť väčšiny domácich prípojok k internetu.

Ako je možné Wi-Fi mesh systém zabezpečiť?

Mesh systémy sú vybavené bezpečnostným riešením, ktoré eliminuje možné nepríjemnosti spojené s vírusovými hrozbami a sieťovými útokmi. Šikovnou pomocou je aj rodinná ochrana spojená s blokáciou nežiaducich stránok. To všetko je možné spravovať priamo v aplikácii, ktorá je súčasťou mesh systému. Odporúčame zariadenia pripájané do siete vybaviť dodatočným antivírusom. Silné heslo pre sieť je samozrejmosťou.

Aké zariadenia je možné pripojiť k Wi-Fi mesh systému?

Všetky zariadenia, ktoré sú vybavené Wi-Fi pripojením. Typicky ide o notebooky, inteligentné telefóny, tablety, ale aj produkty spadajúce do internetu vecí, ako sú televízie, inteligentné senzory, kamery či zásuvky. Práve pre inteligentné domácnosti je meshové riešenie priamo odporúčané, pretože kvalitné pokrytie jednotnou Wi-Fi je v tomto prípade nutnosťou. Wi-Fi mesh je totiž technológia používaná iba na strane routerov a voči koncovému zariadeniu sa chová ako akákoľvek iná štandardná Wi-Fi sieť.

Ako je možné nastaviť Wi-Fi mesh systém?

Nastavenie býva intuitívne, obyčajne stačí postupovať podľa krokov zobrazených na mobilnom telefóne. Nie sú potrebné žiadne špeciálne technické znalosti. Nutnosť manuálneho prepínania medzi jednotkami rozmiestnenými v priestore tiež odpadá. Zariadenie sa vždy pripája k jednotke s najlepším signálom.

Aké ďalšie funkcie Wi-Fi mesh systémy podporujú?

Mesh systémy, najmä trojpásmové routery, ponúkajú výrazne vyššiu priepustnosť. Niektoré poskytujú podporu hlasových asistentov, ako sú Amazon Alexa a Google Asistent. Za zmienku stoja už vyššie uvedené integrované bezpečnostné funkcie, ktoré používateľov v reálnom čase dokážu informovať o možnej hrozbe či neočakávanom pripojení cudzieho používateľa. Rodičov poteší blokácia nevhodného obsahu.

Čo je potrebné k inštalácii Wi-Fi mesh systému?

Potrebujete pevné alebo mobilné pripojenie k internetu, ktoré rozšírite pomocou jednotiek (niekedy aj hubov, uzlov alebo satelitov), ktoré dostanú kvalitný signál aj tam, kde router alebo mobilný internet nestačí. Toto pripojenie poskytuje väčšinou samostatný VDSL alebo 5G modem. Niektoré meshové systémy sú takým modemom už vybavené, napríklad TP-Link Deco X80-5G alebo Deco X50-DSL, a odpadá tak nutnosť ďalšieho zariadenia.

Deco X80-5G
Deco X80-5G

Aké sú nevýhody Wi-Fi mesh systému?

Nevýhodu môžu predstavovať vyššie obstarávacie náklady na zostavu jednotiek. Tie budete potrebovať minimálne dve, aby bolo možné využiť všetky výhody. Záleží na priestore, ktorý chcete jednotným signálom pokryť. Jednotky môžete dokupovať postupne, ale pozor, nie sú vždy kompatibilné, takže ich budete musieť rozširovať mesh zariadeniami od rovnakej značky. Avšak napríklad sadu dvoch jednotiek Mercusys Halo H50G zoženiete v cenovej relácii už okolo 100 euro.

Ako sa Wi-Fi mesh systém líši od bežnej Wi-Fi siete?

Aj keď je klasický Wi-Fi router dostatočne výkonný, jeho dosah bude vždy obmedzený. Sila signálu totiž s narastajúcou vzdialenosťou slabne, preto je možné takto riešiť internetové pokrytie iba v obmedzenom priestore. Mesh systém toto obmedzenie efektívne rieši, pretože šikovným rozmiestnením satelitných jednotiek dostane kvalitný signál aj do inak horšie dosiahnuteľných miest, ako sú napríklad vzdialené rohy, poschodia rodinného domu, garáž, dielňa či terasa. Podobne síce fungujú extendery, ale tie vytvárajú paralelnú sieť, ku ktorej je nutné sa vždy pripájať, čo nie je veľmi praktické. Pri mesh systéme však tento problém odpadá, sieť má teda stále rovnaký názov a zariadenia sa automaticky prepájajú bez prerušenia dátového prenosu.

Deco-X50
Deco-X50

Ako je možné rozšíriť Wi-Fi mesh systém?

K existujúcej sieti si stačí zaobstarať ďalšiu jednotku alebo jednotky, ktoré sa stanú súčasťou jednotnej siete. Nutné môže byť zakúpenie rovnakej značky alebo aj konkrétnej modelovej rady, pretože konkurenčné zariadenia medzi sebou bežne nekomunikujú ako spomínali vyššie.

Aké sú náklady na prevádzku Wi-Fi mesh systému?

Platíte iba za internetové pripojenie podľa cenníka poskytovateľa služieb. Počiatočné náklady na vytvorenie mesh systému zahŕňajú iba nákup vhodného počtu jednotiek (satelitov). Najčastejšie ide o dva alebo tri kusy.

Aké máte tipy na Wi-Fi mesh systémy?

Ak uvažujete o zriadení mesh systému, najprv zistite, aký veľký priestor chcete pokryť. Na ukážku použijeme riešenie od značky Mercusys. Napr. súprava troch jednotiek Halo H80X dokáže zaistiť kvalitný signál pre 650 m² vo voľnom priestranstve. Oproti tomu dve jednotky Mercusys Halo H50G pokryjú až 350 m2, čo stačí pre bežné domácnosti. Navyše tento priestor môžete vždy navýšiť o ďalšie jednotky. Obe spomínané riešenia pracujú v 2,4 GHz aj 5 GHz pásme, podporujú technológiu Wi-Fi 6 (H80X) alebo Wi-Fi 5 (H50G), je k nim k dispozícii aplikácia Mercusys pre Android alebo iOS, vyššie zmienené bezpečnostné prvky, ale aj tri gigabitové porty RJ 45 s technológiou automatického prepnutia WAN/LAN pre možnosť káblového pripojenia.

Vyhodnotenie

Wi-Fi Mesh technológia je ďalším vývojovým stupňom Wi-Fi sietí. Aj napriek čiastočne vyšším nákladom dokáže priniesť výhody, ktoré zahŕňajú jednoduchšiu konektivitu pre všetky koncové zariadenia, dostupnosť signálu v „každom kúte“ aj vyšší komfort pre používateľov.

Zdroje: Mercusys

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.