Spoločnosť TP-Link predstavila svoj prvý router s podporou nového komunikačného štandardu Wi-Fi 6 – Archer AX6000. Hry, streamovanie 4K/8K, inteligentné domáce zariadenia a všetky AR/VR vyžadujú vysokú rýchlosť aj odozvu, vytvárajú oneskorenie a bezdrôtovú sieť výrazne zahlcujú. Na vyriešeniu tohoto problému bol vytvorený štandard 802.11ax (tiež známy ako Wi-Fi 6). Teraz je možné súčasne pripojiť viac zariadení a využívať vysoké rýchlosti pre každé z nich.

Čo je Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 je štandardom novej generácie bezdrôtovej komunikácie na báze Wi-Fi. Je možné sa stretnúť aj s názvami „AX WiFi“ alebo „802.11ax WiFi“. Wi-Fi 6 je vylepšená verzia štandardu 802.11ac, s ktorým je spätne kompatibilný, a bol iniciovaný ako reakcia na rastúci počet zariadení na svete. Ak vlastníte zariadenie pre virtuálnu realitu (VR), viac inteligentných domácich zariadení alebo máte vo svojej domácnosti jednoducho len veľké množstvo zariadení, tak router s Wi-Fi 6 je v súčasnosti najlepším zariadením pre bezdrôtovú komunikáciu. Okrem vyššej prenosovej rýchlosti, až 9,6 Gbit/s, je schopný obsluhovať až 4× viac zariadení naraz.

Silné srdce

Aby bol zaistený rýchly prenos dát a ich riadenie, je nový router Archer AX6000 vybavený štvorjadrovým procesorom s 64-bitovou architektúrou, taktom 1,8 GHz a dvoma koprocesormi. Tým je prakticky eliminovaná latencia a zaistený prenos bez kolísania rýchlosti.

Rýchlosť

Prenos dát je vďaka Wi-Fi 6 veľmi rýchly a v kombinácii dvoch pásem dosahuje nové rekordy, až 5952 Mbit/s. Zariadenie Archer AX6000 dosahuje rýchlosť až 1148 Mbit/s v pásme 2,4 GHz a až 4804 Mbit/s v pásme 5 GHz. To je možné vďaka novým technológiám súvisiacim so štandardom 802.11ax, ako sú napríklad 1024QAM a Long OFDM Symbol.

Široké pokrytie a menej rušenia

Archer AX6000 je vybavený ôsmimi externými anténami s vysokým ziskom a je schopný pokryť Wi-Fi signálom bežný rodinný dom. Nová technológia BSS Color potom zaisťuje hladké a stabilné spojenie tým, že eliminuje rušenie signálu od vašich susedov, zatiaľ čo Beamforming a Rangeboost poskytujú silnejší signál pre konkrétne zariadenie a vo väčšej vzdialenosti.

Router Archer AX6000 využíva technológie 8×8 MU-MIMO a Airtime Fairness s cieľom vyvážiť nároky jednotlivých zariadení na rýchlosť a prenos. Inteligentné spôsoby riadenia určujú, akým spôsobom bude router prideľovať svoje vysielacie kapacity a distribuovať vyčlenené Wi-Fi streamy každému zariadeniu.

Ide to aj na kábli

Router je vybavený ôsmimi gigabitovými portmi siete Ethernet, jedným WAN portom s rýchlosťou 2,5 Gbit/s a dvoma portmi USB 3.0 typu A a typu C. Káblové pripojenie sa využije pre pripojenie k domácemu serveru, úložisku NAS, inteligentným televízorom a herným konzolám. USB porty je tak možné využiť pre zdieľanú tlačiareň alebo pripojenie externého disku.

Vstavaný bezpečnostný systém

Súčasťou routeru je tiež bezpečnostné riešenie TP-Link HomeCare so sériou bezpečnostných funkcií. Tie sú schopné chrániť sieťové prostredie pred škodlivými hrozbami, ktoré môžu preniknúť do systému napríklad pri sťahovaní alebo zdieľaní súborov alebo pred najnovšími kybernetickými hrozbami. To všetko vďaka výkonnému zabezpečeniu, ktoré zahrňuje antimalvérovú ochranu, antivírový softvér, sofistikovanú rodičovskú kontrolu, QoS a ochranu proti neoprávnenému prístupu.

Archer AX6000 v kocke

  • Vysoká rýchlosť – dvojpásmová Wi-Fi rýchlosť AX6000 posilnená 1024QAM, prináša úžasnú bezdrôtovú rýchlosť až 5952 Mb/s: 4804 Mb/s (5 GHz) a 1148 Mb/s (2,4 GHz)
  • Ultra konektivita – port WAN 1 × 2,5 Gb/s, porty 8 × Gigabit LAN a 2 × USB 3.0 typu A a typu C
  • Vysoko efektívny – nová OFDMA modulácia podľa 802.11ax zvyšuje až 4× priemernú priepustnosť v miestach s vysokou hustotou prevádzky v porovnaní so štandardným routerom 802.11ac. Downlink a uplink MU-MIMO sú podporované.
  • Výkonné spracovanie – 1,8 GHz štvorjadrový procesor a 2 koprocesory, ktoré eliminujú latenciu a poskytujú stabilný výkon
  • Inteligentné pripojenie – Riadenie pásma nasmeruje klientov do menej preťaženého pásma a funkcia Airtime Fairness optimalizuje využitie času
  • Vstavaný bezpečnostný systém – TP-Link HomeCareTM ponúka, aby celá sieť s pokročilou antimalvérovou službou, ktorú poháňa Trend Micro TM, poskytla antivírovú ochranu, rodičovskú kontrolu a QoS
  • Jednoduché nastavenie – Spojte sa s routerom cez Bluetooth a nastavte ho behom niekoľkých minút pomocou výkonnej aplikácie Tether

Značky: