Mať doma Wi-Fi sieť je dnes už normálna vec. Mať doma Wi-Fi s rozširovačom signálu je tiež celkom bežná prax. Čo tak ale sieť úplne iného typu? Wi-Fi mesh siete sú špeciálne Wi-Fi siete, ktoré komunikujú medzi sebou navzájom. Práve tento spôsob je v topológii siete označený ako mesh. K jednému bodu sa môže pripojiť viacero z nich.

Výhoda je nielen v pokrytí, ale aj v spôsobe pridávania nových rozširovačov siete. Tým si zabezpečíte pokrytie podobne ako pri Wi-Fi extenderoch. S tým rozdielom, že nebude dochádzať k výpadkom alebo k umelému vynúteniu pripojenia na pôvodný bod, hoci už by sa smartfón alebo počítač mohol pripojiť na bod, ktorý má silnejší signál a je v dosahu. Zľahka sa to dá prirovnať k základňovým staniciam operátora. Tiež vám nepreruší hovor len preto, lebo sa váš smartfón napojil na inú sanicu v meste.

Možnosti systému

V základnom balení tohto Wi-Fi AC2200 systému sú dve mesh jednotky. Postačia na pokrytie plochy 600 m2 a môžu vytvoriť až tri nezávislé bezdrôtové siete s maximálnou rýchlosťou 2134 Mb/s (266,75 MB/s). Obe tieto jednotky treba napájať zdrojom elektrickej energie. Medzi sebou sa spoja bezdrôtovo, no každá z nich má dva gigabitové LAN/WAN porty a USB 2.0 port.

O stabilitu a dostupné rýchlosti sa stará osem antén. Tie sú ukryté v tele a vzhľadom na AC štandard podporujú smerovanie signálu podľa polohy pripojených zariadení. Nie je treba ich nejako otáčať ani naklápať. Je to logické aj pre ich kruhový tvar.

Prvotné nastavenie zvládne aj začiatočník. Stačí použiť aplikáciu TP-Link Deco pre smartfóny a nasledovať pokyny na smartfóne. Na prepojenie budete potrebovať Bluetooth prepojenie. Takto môže jednotka Deco komunikovať so smartfónom aj bez zadávania hesla a iných údajov. Druhú pripojíte na inom mieste vo vašom byte alebo dome. Aplikácia vám oznámi, keď bude druhá jednotka ďaleko od prvej a treba ju dať bližšie. Všetko je maximálne zrozumiteľné. Časy, keď ste pri nastavení Wi-Fi routera alebo iných zariadení potrebovali počítač, sú dávno preč. Žiadne IP adresy ani nezrozumiteľné konfigurácie. Všetko nastavíte priamo v aplikácii.

Inteligentná domácnosť

Argumentom ku kúpe takýchto zariadení nie je len výborné pokrytie a rýchlosti. Deco podporuje štandard ZigBee HA1.2, ktorý využívajú rôzne firmy poskytujúce inteligentné zariadenia. V prípade žiaroviek Philips Hue budete potrebovať aj hub od tohto výrobcu, no ovládať ich budete cez aplikáciu Deco. Podobne pre snímače značky Nest, inteligentné zásuvky GE/GE Link, Centralite, TP-Link atď.

V aplikácii si nastavíte scenáre a potom si domácnosť môžete zautomatizovať. Napríklad podľa času, vstupu zo snímača alebo podľa pripojeného zariadenia. Povedzme, že nastavíte zhasnutie svetiel a vypnutie kúrenia po odchode z domácnosti alebo kancelárie. Odchod bude signalizovaný vaším odpojením smartfónu z Wi-Fi siete, a to od špecifikovaného času. Aby ste si nevypli svetlá cez deň, keď na telefóne vypnete Wi-Fi. Možností je skutočne veľa a každý si nájde svoj scenár podľa toho, aké IoT zariadenia si do mesh systému pripojil.

Súčasťou je bezpečnostný balík TP-Link HomeCare pripravený v spolupráci s Trend Micro, ktorý chráni pred útokmi zvonka a rodičovská kontrola. Nechýbajú možnosti ako definovanie priority siete pripojeným zariadeniam, vytvorenie zoznamu, ktoré sa môžu a nemôžu do vašej siete pripojiť a vedenie štatistík. Budete mať prehľad o tom, aké zariadenia sa do vašej siete pripojili, či na sieti neprebehol nejaký pokus o útok atď.

Ukážka aplikácie na ovládanie mesh systému deco:

Verdikt

TP-Link Deco M9 Plus je štartový bod k inteligentnej domácnosti so super rýchlou Wi-Fi sieťou. Spôsob, akým sa všetko nastavuje, je skutočne jednoduchý. Chcete väčší dosah? Dokúpite ďalšiu jednotku Deco a cez aplikáciu v smartfóne ju pripojíte do vašej siete. Systém zvládne pripojenie viac ako 100 zariadení. Cena nie je zanedbateľná, získate ale pridanú hodnotu pre vaše pohodlie pri správe internetu a inteligentných zariadení v domácnosti.

Cena: 349 EUR

Zapožičal: TP-Link

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.