Widgety by sa do Windows mohli znova vrátiť a možno ich budeme aj používať. 

Systémové prostriedky môžete monitorovať rôznymi cestami, napríklad nástrojom Resource Monitor, Správcom úloh alebo panel Xbox či NVIDIA, ak máte takúto grafickú kartu. Widgety na pracovnej ploche (v tomto prípade svojom paneli) sú podobné, no používajú sa inak. Minimálne zostanú na ploche a nebudú sa zobrazovať ponad aplikácie. 

Nové widgety majú byť zamerané na sledovanie systémových prostriedkov ako GPU, CPU alebo RAM či napríklad vyťaženie siete. Cez tieto doplnky budete môcť kontrolovať teplotu procesora, prepínať sa medzi grafickými kartami alebo napríklad ukončiť najnáročnejšie procesy. Na to, aby ste si ich stiahli, potrebujete aplikáciu Dev Home. Je zadarmo a nepotrebujete žiadne Insiderské účty ani nič podobné. Aj keď je dostupná pre každého, zatiaľ ide len o náhľadovú verziu. 

windows 11 widgety oknoZdroj: Neowin
windows 11 widgety okno

Po inštalácii stlačte klávesovú skratku Win + W a otvorte aplikáciu Widgets. Dostanete upozornenie na nové widgety, ktoré si pridáte stlačením nápis Add it now. Okrem spomenutých widgetov sú aktuálne dostupné aj nástroje pre GitHub alebo widget na vytvorenie rýchlej snímky obrazovky. 

Jednou z noviniek, ktorú by mohol Microsoft v budúcnosti priniesť, je odstránenie informačného kanálu. Okrem toho by ste si mohli pridať widgety na plochu tak, ako sme to poznali napríklad vo Windows Vista / 7. Kľúčovú bude otvorenie tejto možnosti pre vývojárov. Za predpokladu, že si Microsoft nebude chcieť ponechať tento mini “ekosystém” doplnkov zamknutý pre seba. 

windows 11 widgety oknoZdroj: Neowin
windows 11 widgety okno

Zdroj: Neowin.net 

Prečítajte si aj: 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.