Nízka informovanosť a klesajúce ceny mobilných dát viedli k odstaveniu projektu Zero v rozvojových krajinách.

Nadácia Wikimedia spustila projekt Wikipedia Zero v roku 2012 s cieľom sprístupniť informácie prostredníctvom jednoduchej koncepcie. Mobilní operátori v rozvojových krajinách mali poskytnúť prístup k bohatým znalostiam Wikipedie bez poplatkov za mobilné dáta.

Zdá sa, že sa zámer projektu podarilo dosiahnuť. Organizácia ukončila program Zero s plánmi na jej ukončenie v roku 2018 presne, ale bez pokračovania. Wikimedia prestala formovať nové partnerstvá a odovzdala aj svoje existujúce.

Od roku 2016 došlo k výraznému poklesu angažovanosti, uviedla Wikimedia, a to narušilo celý projekt Zero. Na druhej strane dôvodov na pozastavenie bolo niekoľko a nie všetky boli vyslovene negatívne. Nízka informovanosť mohla byť jedným z problémov. Ľudia v rozvojových krajinách až tak nepoznajú Wikipediu ako Severoameričania a Európania.

Mapa krajín kde sa využívala služba Wikipédia Zero

Boli zaznamenané úspechy, ale prišli príliš neskoro na to, aby sa projekt Zero zachránil. Na strane plusov bolo zaznamenané zníženie nákladov za mobilné prenosy v posledných niekoľkých rokoch. Zero nemusí byť už tak atraktívny jednoducho aj preto, lebo viac používateľov mobilných sietí si už môže dovoliť navštíviť Wikipediu bez toho, aby potrebovali osobitnú výnimku, ktorú projekt ponúkal.

To neznamená, že Wikimedia sa vzdala pojmu Zero. Organizácia vďaka projektu získala „niekoľko nápadov“ pre svoj ďalší postup pre rok 2018. Tento krok by mohol znamenať skôr prestávku ako trvalý koniec. Rovnako prerušenie je nešťastné pre tých, ktorí používali Wikipedia Zero. Pre túto chvíľu budú musieť buď zaplatiť za dostatok dát na návštevu Wikipedie, alebo sa dočasne odpojiť.

zdroj: engadget

Prečítajte si aj:

WikiLeaks hovorí, že CIA sa dostane aj do vášho routera

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.