Toto je trochu nečakaná vlastnosť, mimochodom, používate systém so zvukmi alebo bez neho?

Grafická téma a výber medzi svetlým a čiernym režimom je niečo, čo Microsoft vylepšuje kontinuálne a neustále na tom pracuje ďalej. So zmenou grafického „podkladu“ Windows 11 upravuje aj vzhľad tmavej témy. Na rad prišlo ale aj niečo navyše a tým je úprava zvukov. Tie by podľa serveru WinAero mali pôsobiť odlišne práve počas tmavej témy.

Je to vlastne prvá verzia operačného systému, ktorá umožňuje používať jednu skupinu zvukov pre svetlé vizuálne štýly a inú skupinu pre tmavé motívy. Napríklad zvuky doručenej pošty sú podobné, ale sú mierne odlišné. V tmavom režime sú zvuky v systéme Windows 11 jemnejšie, tiež sa javia, akoby sa ozývali vo veľkej miestnosti.

Tieto informácie pochádzajú z rozhovoru uverejneného na CNBC. Bývalý zamestnanec spoločnosti Microsoft, Matthew Bennett, sa v ňom podelil o niektoré informácie týkajúce sa zvukov systému Windows 11 a nového smeru, ktorým sa firma uberá v tejto súvislosti. Podľa Bennetta majú riešenia implementované v systéme Windows 11 korene v „technológii upokojenia“, čo je dve desaťročia starý prístup opísaný inžiniermi spoločnosti Xerox.

Na portáli Medium sa nachádza článok k tejto téme, ktorý vysvetľuje , o čo presne ide. Mnohí z vás si možno pamätajú, ako Microsoft ladil farby systému aj so psychológmi. Zelená až tyrkysovo zelená, či modrá farba boli špeciálne navrhnuté. Farba plochy teda nie je vymyslená náhodne.

Pokiaľ ide o zvuky, majú teraz oveľa zaoblenejšiu vlnovú dĺžku. Sú teda jemnejšie a nebudú pôsobiť tak rušivo. Toto si pravdepodobne pamätáte aj zo starších systémov, ktorých zvuk „ding“ bol výrazne rušivý a pri hlasitých reproduktoroch vás vedel vytrhnúť zo stoličky.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.