Vydanie hlavnej verzie pre Windows 10 je tu, prišlo s miernym oneskorením po hlavnej aktualizácii pre Windows 11.

Nie že by Microsoft musel alebo prisľúbil aktualizáciu oboch systémov naraz. V oboch prípadoch prinášali odlišné záležitosti. Kým nová verzia Windows 10 22H2 sa viac sústredí na opravu a vnútorné mechanizmy systému, 22H2 pre Windows 11 znamenala viac vizuálnych zmien. To ale konkrétne vo vybraných aplikáciách než v systéme ako takom. Áno pribudlo aj Drag&Drop na Paneli úloh, v takej nejakej oklieštenej verzii.

Oprava, či inak povedané najnovšie vydanie Windows 10, prebehne rýchlo. Inštalácia cez Windows Update sa podobá bežnej kumulatívnej aktualizácii. Prebehne do piatich minút aj s reštartom a to sme ju vykonávali na virtuálnom počítači, ktorý ma pridelené len obmedzené množstvo zdrojov bežného kancelárskeho notebooku.

Jej výhoda je v tom, že máte k dispozícii ďalší bod, od ktorého budete začínať pri obnove systému. Inštaláciou verzie 22H2 sa tak vrátite k tejto verzii v prípade problémov s počítačom alebo inej potrebe uviesť ho do výrobných nastavení. Tiež sa dá stiahnuť ako ISO obraz.

Celkovo je Microsoft veľmi skúpi na slovo, čo sa týka tejto aktualizácie. Hovorí len o obmedzenom súbore funkcií a vylepšení. Čiže viac sa to podobá na bežnú opravu. Toto sme ale videli častejšie a tým, že Microsoft zachováva kontinuitu, bolo vydanie verzie 22H2 logické a komunitou očakávané. Inštalovať by ju mali predovšetkým tí, ktorí používajú stále verziu Windows 10 20H2, keďže jej podpora sa končí v decembri 2022.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.