Dá sa hovoriť o definitívnom dátume konca podpory Windows 10.

Tento operačný systém je mimoriadne populárny a používa ho takmer 75 % používateľov operačného systému Windows. Verzia 11 sa veľmi neuchytila najmä pre vysoké hardvérové nároky a to najmä zo strany novších procesorov a podpory čipu TPM 2.0. Výrobca na svojej stránke uvádza dátum 14. október 2025 a to bude zároveň dátum, kedy operačný systém pošle do pomyselného „dôchodku“.

Nateraz platí to, že verzia 22H2 má byť posledná oficiálna verzia systému a podľa plánov výrobcu by ďalšie verzie nemali dostávať nové označenie. Z doteraz dostupných informácií by to znamenalo, že verzia 23H1 nebude vydaná, avšak budú vydávané bezpečnostné aktualizácie. Či to bude znamenať, že systém sa nebude ďalej rozvíjať a bude len udržiavaný, nie je známe. Je ale predpoklad, že Microsoft bude pridávať väčšinu svojich noviniek do Windows 11.

microsoft-lifecycle-pageZdroj: Microsoft

Na stránke Microsoftu si môžete nechať vygenerovať životný cyklus rôznych verzií Windows a iných aplikácií výrobcu. Podobným spôsobom boli udržiavané aj minulé verzie operačných systémov od Microsoftu a je to neklamná predzvesť jeho postupného konca. Pozrime sa na to ale z druhej strany a servisovanie systému vo forme vydávania či už kvalitatívnych alebo bezpečnostných záplat znamená, že bude čoraz stabilnejší a čoraz lepšie použiteľný.

Je to logický a pozitívny dopad toho, keď sa nepridávajú nové, možno často neoverené, funkcie na rôznych scenároch použitia. To by zároveň mohlo znamenať, že odliv používateľov smerom k novšej verzii bude ešte náročnejší.

Podiel najnovšej verzie systému však bude aj naďalej narastať, a to najmä z dôvodu, že osobné počítače s týmto systémom už budú mať pred inštalovanú najnovšiu verziu. Výnimku budú tvoriť najmä podnikové počítače, s ktorými sa stretávame aj teraz a testujeme ich. Tie budú obsahovať v základe Windows 10 s možnosťou bezplatnej aktualizácie na novšiu verziu už počas inštalácie.

Z doterajších skúseností a správania sa firmy nepredpokladáme, že v úvode uvedený dátum bude ten skutočne finálny. Je však pravdepodobné, že ďalšia podpora zo strany výrobcu bude vo forme predplatného, podobne ako pri Windows 7. Tu si tiež mohli firmy zaplatiť rozšírenú podporu až na 3 roky, avšak netýkala sa bežných používateľov. Tí túto možnosť nemali.

S blížiacim sa koncom oficiálnej podpory systému sa na internete budú pravdepodobne objavovať aj falošné aktualizácie. Na to si treba dať pozor a nesnažiť sa, sťahovať doplnkové aktualizácie z iných zdrojov, než je oficiálna lokalita alebo iné zdroje výrobcu. Podvody tohto druhu sa objavovali aj pri Windows 7.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.