O podporu prídu verzie 1909 a 20H2.

Verzia 1909 je prakticky nepodstatná, teda z pohľadu bežných používateľov. Tu ide najmä o podnikových používateľov, ktorí mali dlhšiu podporu. Inak bola 1909-tka už beztak na dôchodku. Verzia 20H2 bola ale jedna z verzií, ktorú mnohí mali dlhšie, než mohlo byť zvykom pri iných verziách. Dňa 10. mája 2022 tak bude posledný deň oficiálnej podpory. Na to, aby ste boli chránení, potrebujete vykonať prechod na novšiu verziu. Upozornenie na končiacu podporu priniesol web WinAero.

Celý aktualizačný proces pozostáva z mnohých podmienok, takže záviselo aj na tom, aký ste mali počítač. Stačilo mať nepodporovanú zostavu alebo niektorý z nazvime to problematických softvérov a Windows vás držal na verzii 20H2. Aktualizácia sa dala vynútiť asistentom na stiahnutie Windows zo stránok Microsoftu.

Používatelia sa aktualizácií nemusia obávať a mnohí už aktualizácie neodkladajú tak, ako kedysi. Pravda je tiež, že Microsoft pritvrdil a častokrát vám prebudil počítač a nainštaloval aktualizácie nad ránom alebo v noci. Rovnako tak neboli zmeny príliš veľké a posledné tri verzie 2004, 20H2, 21H2 obsahovali len minimum zásahov do jadra systému. Preto aj ich aplikovanie zabralo minimum času, radovo v minútach. Podľa priebehu aktualizácie by sa nedalo poznať, či ide o hlavnú verziu alebo hlavnú aktualizáciu v rámci polročných intervalov.

Toto už mohlo znamenať predzvesť aktuálne dostupného Windows 11. Windows 10 má sľúbenú podporu ešte tri roky, no neočakávame nejaké výrazné zmeny. Výrobca sa bude sústrediť na novšiu verziu systému. Zatiaľ ale nie je tak úspešný a hráči s týmto systémom otáľajú.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.