Prevažná väčšina z nás má v systéme množstvo balastu.

Je to dané tým, že inštalujeme operačný systém najmä z OEM verzie a distribúcie, ktorú pripravili výrobcovia počítačov. Kúpite notebook a v ňom je už Windows nainštalovaný. Medzi ním napríklad akási knižnica zune video. Pamätníci si možno ešte pamätajú Zune prehrávač, ktorý mal v Microsofte krátku životnosť, no knižnice zostali.

Na GitHube je nástroj s názvom Bloatware Removal Utility, ktorý sa zameriava na vyhľadanie zbytočností v systéme. Okrem iného našiel aj inštaláciu Microsoft Office, no to nepovažujeme za zbytočné. Tento balík používame a je pre nás prínosom. Teda nie všetko, čo softvér nájde, je potrebné bezhlavo odstrániť. Softvér ale nájde súčasti (inak povedané aj knižnice), ktoré nepotrebujete. Zobrazí ich zoznam a vy sa môžete rozhodnúť, čo z nájdeného obsahu odstránite.

Program si stiahnete zo stránky z vyššie uvedeného odkazu a kliknete na link Source code. ZIP archív stačí rozbaliť do samostatného adresára a ako správca (pravým tlačidlom na súbor a z kontextovej ponuky Spustiť ako správca) spustíte súbor Bloatware-Removal-Utility.bat. Po niekoľkých sekundách sa spustí hlavné okno programu so zoznamom nájdených častí aplikácií a rôzneho softvéru v systéme. Rovnako je možné sa prepnúť do rozhrania PowerShell.

Zdroj: námet poskytol ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.