Prináša menej väčších noviniek, ako sme boli zvyknutí.

Microsoft každý rok vydáva dve veľké aktualizácie pre systém Windows 10. Tie sú dostupné na jar a na jeseň. V minulosti ich Microsoft sprístupňoval v apríli a v októbri, tento rok sa však ich vydanie mierne posunulo – na máj a november.

Novembrová aktualizácia pre Windows 10 má číselné označenie 1909 a neprináša žiadne veľké novinky. Vylepšení je naozaj málo, aj keď treba uznať, že ide o praktické drobnosti. Možnosť tvorby udalostí z widgetu kalendára či lepšiu správu notifikácií však mal Windows 10 ponúkať už dávno. Buďme však radi, že sme sa toho dočkali.

Proces aktualizácie z verzie 1903 (veľká májová aktualizácia) na verziu 1909 prebehne neštandardne rýchlo. Žiadne dlhé sťahovanie alebo nastavovanie operačného systému po vypnutí, iba krátke reštartovanie počítača a systém Windows 10 je aktualizovaný na najnovšiu verziu. Proces inštalácie je v tomto prípade totožný s menšími aktualizáciami. Na prvý pohľad si nevšimnete žiadne veľké zmeny. Novinky v novembrovej aktualizácii musíte doslova sami hľadať.

Pokiaľ si chcete nainštalovať aktualizáciu na verziu 1909 už dnes, je potrebné použiť funkciu Windows Update, ktorú nájdete v ponuke Všetky nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Windows Update – Vyhľadať aktualizácie. Windows Update by vám mal po manuálnom vyhľadaní dostupných aktualizácií ponúknuť novú verziu 1909.

Windows Update

Po kliknutí na tlačidlo Vyhľadať aktualizácie by vám mal systém Windows 10 ponúknuť verziu 1909

Lepšia správa notifikácií, kalendár a ďalšie vylepšenia

Novembrová aktualizácia pre Windows 10 prináša lepšiu správu notifikácií. Po otvorení pravého bočného panelu si môžete všimnúť nový nápis Spravovať oznámenia v pravom hornom rohu. Po kliknutí naň sa dostanete do nastavení oznámení, kde si prispôsobíte, ktoré aplikácie vám majú posielať notifikácie. V nastaveniach si môžete všimnúť aj ďalšie nové možnosti nastavení.

Novinkou je tiež možnosť rýchlo vypnúť oznámenia pre konkrétnu aplikáciu. Keď vám hociktorá aplikácia pošle notifikáciu, všimnite si novú ikonu ozubeného kolesa. Po kliknutí naň si môžete rýchlo vypnúť zobrazovanie budúcich upozornení z danej aplikácie. Je to praktické.

Ďalšou praktickou novinkou je možnosť rýchlo vytvoriť udalosť v kalendári. Až doteraz bolo nutné manuálne spustiť aplikáciu Kalendár, v novembrovej aktualizácii však môžete využiť widget s hodinami v pravej časti spodného riadka. Stačí ťuknúť na aktuálny čas, vybrať si dátum a začať písať do poľa Pridať udalosť alebo pripomienku.

Microsoft vylepšil aj funkciu vyhľadávania v Prieskumníkovi a zoptimalizoval operačný systém tak, aby niektoré procesory mali nižšiu spotrebu batérie, čo sa prejaví dlhšou výdržou notebooku na jedno nabitie. Pribudla aj možnosť komunikovať s virtuálnymi asistentami z uzamknutej obrazovky, avšak túto novinku na Slovensku zatiaľ nevyužijeme.

Windows 10

Novembrová aktualizácia pre Windows 10 prináša lepšia správu notifikácií a rýchlu tvorbu udalostí cez widget kalendára

Prečítajte si aj:

Microsoft sprístupnil veľkú májovú aktualizáciu pre Windows 10. Takto si ju môžete stiahnuť už teraz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit