Nová aktualizácia prináša menej veľkých noviniek, ako tomu bolo zvykom v minulosti.

Microsoft každoročne vydáva dve veľké aktualizácie svojho operačného systému. Pred rokom vyšli v apríli a v októbri, avšak kvôli komplikáciám s októbrovou aktualizáciou sa výrobca systému Windows rozhodol venovať viac času testovaniu. Prvá tohtoročná veľká aktualizácia preto prišla až v máji, jej označenie je 1903.

Májová aktualizácia prináša minimum veľkých noviniek, zmeny si však všimnete hneď na prvý pohľad. Vedľa ikony pre Štart menu sa natiahlo pole s vyhľadávaním, ktoré si púta vašu pozornosť popisom Vyhľadávaný pojem napíšte sem. V redakcii dlhodobo používame klávesovú skratku Win + S, je to rýchlejšie.

Mierne sa zmenila aj úvodná obrazovka vyhľadávania, ktorá je teraz praktickejšia a zobrazuje aj posledné aktivity. Svetlý motív operačného systému sa tiež dočkal viacerých kozmetických zmien a pribudlo aj nastaviteľné rýchle menu v pravom bočnom paneli.

Májová aktualizácia prináša tiež zmeny vo funkcii Windows Update. Najnovšie si môžete pozastaviť inštaláciu aktualizácií počas 7 dní a k dispozícii je viacero pokročilých nastavení, vďaka ktorým získate väčšiu kontrolu nad procesom aktualizácie. Windows 10 vás tiež teraz upozorní, ak treba reštartovať počítač. V spodnom paneli sa zobrazí ikonka.

Ako získať májovú aktualizáciu pre Windows 10?

Májová aktualizácia je už dostupná na stiahnutie. Môžete použiť funkciu Windows Update, ktorú nájdete v ponuke Všetky nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Windows Update – Vyhľadať aktualizácie.

Pokiaľ vám Windows Update neponúkne aktualizáciu na verziu 1903, môžete si stiahnuť aktualizačný nástroj priamo z oficiálneho webu Microsoftu na stránke microsoft.com/sk-sk/software-download/windows10. Na tejto stránke kliknite na tlačidlo Aktualizovať.

Doplnené: Microsoft sprístupňuje aktualizáciu cez Windows Update po vlnách. V redakcii nám ju táto funkcia zatiaľ neponúkla.

Aktualizovali sme teda pomocou aktualizačného nástroja, proces v našom prípade prebehol bez problémov. Pokiaľ vyslovene nepotrebujete májovú aktualizáciu čo najskôr, odporúčame počkať, až vám ju ponúkne priamo Windows Update.

Aktualizovali sme domáce počítače, ktoré nemajú nastavené pravidlá organizáciou a hlavnými administrátormi sme my. Toto je dôležité zdôrazniť, nakoľko sa v rámci procesu aktualizácie môžu na niektorých počítačoch objaviť problémy. Do pozornosti preto dávame tento článok, ktorý obsahuje niekoľko možných chybových hlášok v rámci aktualizácie a ich riešenie.

Microsoft tiež zverejnil prvé problémy, ktoré sa našli vo verzii 1903. Píšeme o nich v tomto článku a v súvislosti s aktualizáciou dávame do pozornosti najmä chybovú hlášku, ktorú vám môže počítač vypísať, pokiaľ k nemu máte pripojené USB úložisko alebo pamäťovú kartu. Externé úložisko v takom prípade odpojte a proces aktualizácie zopakujte.

Zdroj: vlastné, Microsoft, Windows Central

Prečítajte si aj:

Májová aktualizácia pre Windows 10: Microsoft rieši prvé problémy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit