Táto funkcia by mohla priniesť podobný manažment aplikácií tak, ako ho poznáme zo smartfónov.

EcoQoS je nový stupeň služby Quality of Service (QoS), ktorú Microsoft zavedie do operačného systému Windows 10. Prvé pokusy o implementáciu sme už videli. Principiálne má ísť o to, aby aplikácie neboli tak náročné v čase, keď to nie je potrebné. Teraz si spotrebu energie riadi operačný systém sám a je to v priamej súčinnosti s procesorovými inštrukciami.

Po novom by mali mať vývojári možnosť na základe API rozhrania pripojiť svoju aplikáciu do funkcie EcoQoS a mať tak lepší dopad na spotrebovanú energiu danou aplikáciou. Windows 10 Insider Preview Build 21359 už toto obsahuje a je to zároveň riešením pre rôzne typy procesorov. Najmä tých, ktoré majú rôzne typy jadier – výkonnejšie a menej výkonné, presne ako ich poznáme zo sveta smartfónov.

Tým, že funkcia je viazaná na priamu podporu procesora, podporované sú zatiaľ tieto modely – Intel 11. a 12. generácie a AMD Ryzen séria 5000. Intel má v ponuke také procesory, ktoré využívajú rôzne typy jadier, medzi nimi dokonca aj v modelovom rade Pentium. Lepšou správou spotreby sa dosiahne nielen dlhšia výdrž na batériu ale aj zníženie hluku ventilátora.

cpu consumption chart

Obrázok: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Windows 10: Ako opraviť chybu aktualizácie vo Windows Update?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.