Zmeny budú zapracované postupne.

Nie všetky sa pravdepodobne premietnu do májovej aktualizácie 2020 a na niektoré si budeme musieť počkať na koncoročnú aktualizáciu. Teda presne podľa scenára dve veľké aktualizácie za rok.

Jednu z viditeľných zmien má priniesť funkcia Obnovenie. Upozorňuje na ňu server Windows Latest. Ak teda resetujete nastavenia operačného systému do výrobného stavu, v ďalšej aktualizácii uvidíte nové spracovanie. Už zase. Áno, ide o opätovnú zmenu, ako vyzerá okno počas tohto procesu. Teraz má byť ešte viac detailné a zobraziť aj aplikácie, ktoré budú odstránené.

windows 10

V súvislosti s touto funkciou podotýkame, že v minulosti Microsoft zaviedol počas rozhodovania či chcete odstrániť len aplikácie a ponechať dáta alebo odstrániť všetko a dať systém do výrobného stavu prepínač.

Ten pôsobil viac komicky, nakoľko vám pridal jeden krok navyše a situáciu veľmi nezľahčil. Otázkou teda zostáva, akú má firma motiváciu upravovať takéto detaily v systéme a pre mnohých bežných používateľov doslova neustále niečo meniť.

windows 10

V neskoršej (koncoročnej) aktualizácii by sa mala objaví zmena panela na ovládanie hlasitosti. Do neho sa presunú multimediálne informácie. Tie, ktoré sa teraz zobrazujú vľavo hore ak zmeníte hlasitosť a aplikácia to podporuje.

Napríklad Spotify, Chrome, Edge atď. Ide o tzv. Media Key Handling a komu zbytočne veľké okno zavadzia, môžete ho vypnúť. Minimálne vo všetkých spomenutých aplikáciách. V tomto článku nájdete návod ako sa veľkého panela zbaviť v aplikácii Spotify a internetových prehliadačoch s jadrom Chromium.

Ďalšou pripravovanou zmenou, na ktorú upozornil používateľ Albacore na svojom Twitteri, je pridanie okna Čo je nové priamo do okna Nastavenia. Nová položka pribudne v časti Aktualizácia a zabezpečenie úplne naspodku.

Teraz tam máte Windows Insider Program. Po novom sa pod ňou zobrazia súhrnné vlastnosti noviniek pre danú aktualizáciu operačného systému.

windows 10

Zdroj: Windows Latest, MSPoweruser

Titulný obrázok: ze-robot

Prečítajte si aj:

Kalkulačka vo Windows 10 stále navrchu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.