Miznúci Panel úloh je nový problém, ktorý Microsoft zaznamenal.

Podľa Microsoftu sa problém prejavuje vo verziách Windows 10 20H2, 21H1, 21H2 a 22H2. My sme tento problém zaznamenali len v špecifických situáciách, nie je to problém, ktorý by sa dal považovať za kritický. Windows 11 nie je chybou miznúceho panelu postihnutý.

Aktualizované 21. 11. 2022 – Na základe upozornenia od nášho čitateľa sme dostali informáciu, že touto chybou trpí aj Windows 11. Naše testy takisto poukázali na chybu, o ktorej sa vyjadrujeme nižšie.

Zatiaľ nie je dostupná oprava, no výrobca pozná spúšťač tohto problému a tak využíva funkciu Known Issues Rollback, ktorá odstraňuje problematické záplaty automaticky. To ale iba na nemanažovaných počítačoch. Teda napríklad vašich súkromných, ktoré nepodliehajú pravidlám firemnej domény a vynúteným nastaveniam správcu. Vtedy musia správcovia urobiť zásah do politiky cez editor nastavení Windows.

Riešenie existuje aj teraz

Ak sa stane, že zmizne Panel úloh, dá sa obnoviť naspäť tým, že sa zo systému odhlásite a prihlásite sa znova. Tiež sa tento problém môže prejaviť pri spustení staršej aplikácie v celoobrazovkovom režime. Typicky sa nám to stáva pri spustení starších hier, ktoré dnes fungujú v plných detailoch na integrovanej grafickej karte. Po vypnutí hry sa ale Panel úloh znova nezobrazí.

Je celkom možné, že toto nie je priama spojitosť s chybou, o ktorej hovorí Microsoft. Riešenie ale existuje a tým je spomínané odhlásenie, prípadne celý reštart systému. V tomto prípade na základe našich testov nefungovalo reštartovanie procesu explorer.exe, ktorý môžete urobiť cez Správcu úloh (Ctrl + Alt + Del).

Zdroj: Microsoft, ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.